4 koraka ka izuzetnoj fotografiji refleksije

Fotografisanje refleksije vas može nagraditi  i proizvesti zapanjujuće rezultate, ali ponekad postizanje tih dramatičnih snimaka može biti teže nego što pomislite.

Evo nekoliko brzih saveta za suočavanje s temom refleksije, koje će vam pomoći u ovom fotografskom poduhvatu!


1. korak: Osnove
Refleksije dolaze u različitim oblicima, krećući se od dramatičnih pejsaža do detaljnih makro kompozicija , ali postoji nekoliko osnovnih tehnika koje će vam pomoći da postignete bolje rezultate kada se bavite refleksijama.
S obzirom na dubinsku oštrinu, pokušajte da odaberete visoki F-broj kao što je f/11 ili više, to će vam pomoći na nivou subjekata u kadru, tako da oko ima bolju percepciju, što povećava efekat refleksije.

Fokus zavisi dosta od udaljenosti između subjekta i refleksije. Prvo, pokušajte s naglaskom na temu subjekta , a zatim pokušajte s naglaskom na refleksiju. To bi trebalo da proizvede nešto izmenjene rezultate, zavisi koliko pažnje želite da privučete na refleksiju.

Na kraju , razmislite o uglu pod kojim pada svetlost i kako to utiče na refleksiju. U studiju scenu možete menjati i naglasiti refleksije, ali u prirodnom ambijentu možda poželite da istražite različite pristupe i  da pronađete ugao pod kojim je refleksija najvidljivija .


2. korak : Voda i pejsaži
Raskoš, boje i detalji u prirodi mogu nas ostaviti bez daha – vrh planine koji se ogleda u mirnoj površini jezera. Prizor iz snova.
Kako da snimite što bolju fotografiju?

Prvo, pokušajte da foografišete kada je svetlo najbolje, rano  ili naveče kad sunce zalazi. Budite sigurni da ste poneli stativ kako bi osigurali oštrinu snimka. Pokušajte s nekoliko filtera. Polarizacioni filter će vam pomoći da kontrolišete količinu površinskog sjaja vode, filter neutralne gustine pomoći će vam da se nebo ne preeksponira.
Isprobajte nekoliko sporih brzina okidanja da izgladite površinu vode i svakako uzmite u obzir dubinsku oštrinu i ugao pod kojom pada svetlost. Pokušajte da se fokusirate se na vodu,  u cilju dodatnog dramatičnog efekta.
3
3. korak:  Sjajne stvari!
Fotografija koja prikazuje refleksiju ne mora biti ograničena samo na vodu kod snimanja pejsaža. Ima dosta drugih reflektivnih površina koje možete iskoristiti i koje nalazimo u svakodnevnom životu, kao što su ogledala, staklo, metal, keramika, pa čak i lakirano drvo.
Važno je zapamtiti da sjajne površine kao što su ove ne upijaju svjetlost, tako da ako koristite veštačku rasvetu, dobro razmislite o količini i uglu pod kojim pada svetlost u odnosu na vašu površinu. Pokušajte sa eksperimentom –  rasvetom odozgo ili iza objekta.
To se odnosi i na upotrebu blica.

Pokušajte da osigurate da površina bude bez ogrebotina i otisaka prstiju, pogotovo kada se fokusirate se na detalje u refleksiji. Ravne površine je lakše raditi, jer one daju više potpune refleksije.
Nakon što ste pronašli svoju površinu, pokušajte da koristite različite predmete da vidite šta se sve refleksijom može postići. Možete koristiti šta god želite, u cilju postizanja što zanimljivijeg oblika refleksije.
4
4. korak:  Eksperimentišite i uživajte
Refleksija fotografiju često čini apstraktnom i kada koristite  refleksiju, snimak potpuno zavisi od fotografa.
Sada je na vama da idete i napavite što lepše foto refleksije!

Simon Bray , 27. novembar 2010.