4 koraka ka izuzetnoj fotografiji refleksije

Fotografisanje refleksije vas mo┼że nagraditi┬á i proizvesti zapanjuju─çe rezultate, ali ponekad postizanje tih dramati─Źnih snimaka mo┼że biti te┼że nego ┼íto pomislite.

Evo nekoliko brzih saveta za suo─Źavanje s temom refleksije, koje ─çe vam pomo─çi u ovom fotografskom poduhvatu!


1. korak: Osnove
Refleksije dolaze u razli─Źitim oblicima, kre─çu─çi se od dramati─Źnih pejsa┼ża do detaljnih makro kompozicija , ali postoji nekoliko osnovnih tehnika koje ─çe vam pomo─çi da postignete bolje rezultate kada se bavite refleksijama.
S obzirom na dubinsku oštrinu, pokušajte da odaberete visoki F-broj kao što je f/11 ili više, to će vam pomoći na nivou subjekata u kadru, tako da oko ima bolju percepciju, što povećava efekat refleksije.

Fokus zavisi dosta od udaljenosti izme─Ĺu subjekta i refleksije. Prvo, poku┼íajte s naglaskom na temu subjekta , a zatim poku┼íajte s naglaskom na refleksiju. To bi trebalo da proizvede ne┼íto izmenjene rezultate, zavisi koliko pa┼żnje ┼żelite da privu─Źete na refleksiju.

Na kraju , razmislite o uglu pod kojim pada svetlost i kako to uti─Źe na refleksiju. U studiju scenu mo┼żete menjati i naglasiti refleksije, ali u prirodnom ambijentu mo┼żda po┼żelite da istra┼żite razli─Źite pristupe i┬á da prona─Ĺete ugao pod kojim je refleksija najvidljivija .


2. korak : Voda i pejsa┼żi
Rasko┼í, boje i detalji u prirodi mogu nas ostaviti bez daha – vrh planine koji se ogleda u mirnoj povr┼íini jezera. Prizor iz snova.
Kako da snimite što bolju fotografiju?

Prvo, poku┼íajte da foografi┼íete kada je svetlo najbolje, rano┬á ili nave─Źe kad sunce zalazi. Budite sigurni da ste poneli stativ kako bi osigurali o┼ítrinu snimka. Poku┼íajte s nekoliko filtera. Polarizacioni filter ─çe vam pomo─çi da kontroli┼íete koli─Źinu povr┼íinskog sjaja vode, filter neutralne gustine pomo─çi ─çe vam da se nebo ne preeksponira.
Isprobajte nekoliko sporih brzina okidanja da izgladite povr┼íinu vode i svakako uzmite u obzir dubinsku o┼ítrinu i ugao pod kojom pada svetlost. Poku┼íajte da se fokusirate se na vodu,┬á u cilju dodatnog dramati─Źnog efekta.
3
3. korak:  Sjajne stvari!
Fotografija koja prikazuje refleksiju ne mora biti ograni─Źena samo na vodu kod snimanja pejsa┼ża. Ima dosta drugih reflektivnih povr┼íina koje mo┼żete iskoristiti i koje nalazimo u svakodnevnom ┼żivotu, kao ┼íto su ogledala, staklo, metal, keramika, pa ─Źak i lakirano drvo.
Va┼żno je zapamtiti da sjajne povr┼íine kao ┼íto su ove ne upijaju svjetlost, tako da ako koristite ve┼íta─Źku rasvetu, dobro razmislite o koli─Źini i uglu pod kojim pada svetlost u odnosu na va┼íu povr┼íinu. Poku┼íajte sa eksperimentom –┬á rasvetom odozgo ili iza objekta.
To se odnosi i na upotrebu blica.

Pokušajte da osigurate da površina bude bez ogrebotina i otisaka prstiju, pogotovo kada se fokusirate se na detalje u refleksiji. Ravne površine je lakše raditi, jer one daju više potpune refleksije.
Nakon ┼íto ste prona┼íli svoju povr┼íinu, poku┼íajte da koristite razli─Źite predmete da vidite ┼íta se sve refleksijom mo┼że posti─çi. Mo┼żete koristiti ┼íta god ┼żelite, u cilju postizanja ┼íto zanimljivijeg oblika refleksije.
4
4. korak:┬á Eksperimenti┼íite i u┼żivajte
Refleksija fotografiju ─Źesto ─Źini apstraktnom i kada koristite┬á refleksiju, snimak potpuno zavisi od fotografa.
Sada je na vama da idete i napavite što lepše foto refleksije!

Simon Bray , 27. novembar 2010.