Salaj-Beauty Rumunija 2023

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Osvrt na sa Foto kamp u organizaciji Kulturno-umetničkog centra okruga Salaj, Udruženja foto klub Varadinum iz Oradea-e.
 

Budući da mo bili učesnici ove prestižne manifestacije iz oblasti kreativne i umetničke fotografije, želeli bi smo da sa par reči iznesemo naše utiske. Sumirajući sve što smo doživeli, osetili i spoznali na ovom nezaboravnom druženju sa dragim kolegama fotografima, moramo puna srca i sa puno radosti reći da je druženje u Salaj foto-kampu bilo više nego nezaboravno i da je u svemu nadmašilo naša najveća očekivanja.

Rumunija nam je svima predstavljena u jednoj jedinstvenoj i izvanrednoj vizuelnoj perspektivi, mogli smo da osetimo gostoprimstvo i toplinu naših domaćina u etno kućama koje smo tamo posetili, čineći nas kadrim da upotpunimo predstavu bogatog kulturnog potencijala rumunskog sela. Posetili smo mnoge crkve, muzeje sa stručnim vođstvom i mnoge ugledne vinarije u Rumuniji, što nam je omogućilo da razumemo svu raznolikost i bogatu kulturnu tradiciju rumunskog naroda.


Adela Lia Rusu

Imamo posebnu čast i zadovoljstvo da se zahvalimo svim organizatorima, ljudima dobrog srca i dobre volje na uspešnoj relizaciji ovog, za nas, jedinstvenog kulturnog dogadjaja. Posebno  i sa puno topline, zahvaljujemo se našoj predivnoj Adeli Lia Rusu, prijatelju velikog srca i dobre duše, na nesebičnoj pomoći, nesvakidašnjoj organizaciji i velikom naporu koji je uložila da se svaki učesnik ovog kampa oseća baš “kao kod kuće”, medju svojim najbližim prijateljima.

Sve je po našem skromnom mišljenju u vezi organizacije ovog foto-kampa funkcionisalo precizno “kao sat”, donoseći nam neverovatno zadovoljstvo tokom celog boravka u Rumuniji, kako u toku samog rada i predvidjenih aktivnosti, tako i u toku svih trenutaka provedenih sa našim starim i novim prijeteljima. Zahvaljujući ovakvom njenom zalaganju i saradnji, druženje i nova stečena prijateljstva oplemenila su naša srca novom nadom da samo ovakva posvećenost i predanost u organizaciji ovakve manifestacije mogu rezultirati jedinstvenim uspehom.


Ovi D Pop

Takodje, neobično smo zahvalni na podršci, toplom ljuskom odnosu i izvrsnoj organizaciji ovog dogadjaja naše prijatelju i čoveku dobrog i otvorenog srca Ovi. D Pop-u. Bez njegovog truda, pomoći i zalaganja u svakom trenutku našeg druženja, ovaj susret ne bi ovako lepo prošao, pogotovo što je atmosfera u kojoj smo radili i živeli 6 dana foto kampa bila na više nego zavidnom nivou.

Bilo je očigledno da su u saradnji sa svim organizatorima i učesnicima ovog skupa, Adela i Ovi pružili svoj maksimum da bi svaki trenutak našeg druženja ostao u prelepoj uspomeni. Pored toga, svi foto modeli, uskladjen izbor prelepe rumunske i madjarske narodne nošnje, kao i dobra saradnja sa svim našim prijeteljima u toku samog snimanja, uveliko je zavisio  i nosio je lični pečat naše Adele i Ovija. U toku našeg dugogodišnjeg fotografskog rada na polju umetničke fotografije, imali smo prilike da učestvujemo u mnogim manifestacijama ovog tipa. S ponosom, divljenjem i sa prepuno ljubavi možemo da kažemo da je ovo bio naš najlepši i najsrdačniji susret sa ljudima dobre volje, u čemu su Ovi i Adela daleko prednjačili, najpre svojom humanošću i organizacionim sposobnostima, gde se, bez sumnje, svaki učesnik ponaosob osećao uvažen, poštovan i prihvaćen kao član jedne velike porodice. 

Posebno bi se osvrnuli na predano, toplo i veliko srce našeg novog prijatelja Gospodina Mohameda Arfana Asif-a, koji je svojim prisustvom širio dobrotu u ljubav svakog trenutka provedenog  u kampu. Moje nezaboravne rane jutarnje šetnje i fotografisanje s njim, upotpunilo je moja umeća iz oblasti fotografije, obogatilo moju spoznaju u posmatranju svetla, atmsfere, kadrova i načina odabira ugla snimanja. Njegovo bogato iskusvo i veliko srce, učinili su naše novo prijateljsvo čvrstim i sadržajnim, tako da slobodno možemo reći da je Arfan postao deo naše porodice u dubai, UAE.

Bilo nam je osobito zadovljstvo da se družimo, boravimo i razmenujemo iskustva sa srdačnim i dobrodušnim prijateljima iz Egipta, Gospodinom Ahmed Mohamed Hassan-om i Gospodjom Norom Maher, gde je svaki trenutak proveden s njima bio protkan uzajamnim razumevanjem i iskrenošću. Ljiljana je imala posebnu čast da primi od Gospodina Ahmeda, Predsednika i osnivača PIPC (Pharaos International Photographic Club) visoku i prestižnu titulu Grand Master Distinction – Hon.GMPIPC za njene zasluge na polju umetničke i kreativne fotografije.

Ja sam, takodje, imao čast da postanem doživotni član kluba PIPC i oboje smo uvereni da smo u njima stekli nove predivne prijatelje i da će se naša saradnja i prijateljstvo uspešno razvijati.

Kako da ne spomenemo i pokretačku snagu cele grupe, osobu punu poleta, entuzijazma i dobre energije, Gospodju Derya Yazar Atasever form beautiful Capadokia, Turkiye. Njen polet i motivacija su nas plenili svakog trenutka i podsticali nas da sa istim žarom učestvujemo u radu cele grupe i donesemo što više dobrih fotografija sa foto kampa u Salaj-u, Rumunija. Gospodja Derya je izuzetan umetnik i prisna osoba, s kojom bi se rado i dalje družili i razmenjivali iskustva.

Takodje, bilo je veoma prijatno u društvu umetnika fotografije iz Madjarske – Miklos Mehesa i Zsolt Bikfalvija, s kojima smo takodje ostvarili predivnu saradnju i prijateljstvo.

Uostalom, pogledajte dokumentarne fotografije sa Salaj Foto kampa i i uživajte s nama zajedno:

Posted by: Ljiljana Vrzic & Nenad Nikolic