Daniel De Cort – strast umetničke fotografije

Gospodin Daniel De Cort

Rođen u živopisnom studentskom gradu Lovanu (Belgija), gde je fotografija bila živa aktivnost u porodici, veoma rano postaje član foto udruženja.

Kasnije razvija svoje umetničke veštine na SLAC-u (Akademija lepih umetnosti). Njegovo interesovanje za fotografiju uvek je vrlo široko: podvodna fotografija, studijska i dron fotografija.

Sada se posebno fokusira na putnu i uličnu fotografiju. Ulična fotografija ili urbani život postaju njegov glavni fotografski subjekt.


Na tom prostoru traga za ljudskim uticajem na okolinu. Posmatra i fotografiše sve što mu se čini posebnim, drugačijim ili smešnim u svakodnevnom životu, pri čemu ne gubi osećaj za estetiku. Pažljivo komponuje svoje fotografije i prikazuje minimalno detalja. Inspirisan je izrekom Žaka Tatija: “Život je smešniji od bilo koje izmišljene šale”. Naučio je kako pažljivo komponovati svoje slike od nemačkog fotografa Haralda Mantea.

Tokom svojih putovanja voli da fotografiše kao podsetnik na mesta koja je posetio, ali uvek se trudi da koristi sopstveni ugao gledanja. Njegove fotografije su prihvaćene na raznim svetskim foto takmičenjima. Takođe je član žirija na različitim foto izložbama.

Kratko nakon osnivanja Globalne fotografske unije (GPU) postaje aktivan član, a od 2020. godine je takođe član upravnog odbora i blagajnik. GPU je osnovana za fotografe koji žele da budu deo istinske međunarodne organizacije, gde se fotografska umetnost podstiče i podržava kulturna razmena.

Svaki žanr fotografije je podržan od strane GPU-a i podjednako cenjen. Veruje se da se svi aspekti fotografije mogu naći unutar GPU-a, zasnovani na drugarstvu i uzajamnom poštovanju.

Pogledajte njegove prelepe umetnčke fotografije i uronite u svet stvarnosti i mašte: