Sanjoy Bhattacharya – unutrašnji svet fotografske pasije

SANJOY BHATTACHARYA, INDIASanjoy Bhattacharya

(LRPS, EFIAP, GPU CROWN, FFIP, Hon. EFA, Hon PESGSPC , GPA.PESGSPC, Hon CPE, National Rep. of  GPU)

DIREKTOR:
Bengal Photography Institute, C/41, First Floor, Chalantika, Garia Station Road, Kolkata-700084, West Bengal, India.
Canon EOS Mentor

BIVŠI NASTAVNIK
Department of Photography
Future Foundation School, Kolkata, India.


Sanjoy Bhattacharya je rođen i odrastao u ‘Gradu Radosti’, Kalkuti države Zapadni Bengal u Indji. Nakon završetka posdiplomskih studija Zoologije na Presidency College, Kolkata, 1996. godine počeo je da se bavi fotografijom, podstaknut svojim ujakom koji je bio novinarski fotograf po profesiji. U sito vreme je počeo da studira Umetničku fotografiju. Radio je kao fotograf za svadbe, modele, fotograf za reklame i fotograf raznih proizvoda od 2001. do 2004. godine. Počeo je predavati fotografiju u različitim organizacijama od 2004. do 2010. godine. Vodio je različite seminare i radionice o fotografiji u različitim organizacijama poput Nikon Indije , Soni Indije itd. od 2006 do 2012.

  • G. Bhattacharia je od 2005. do danas osvojio više od 150 nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima umetničke fotografije. Njegovi fotografski radovi izloženi su u celoj Indiji i u više od 50 zemalja širom sveta.
  • On je četvrti Indijac čiji su radovi izloženi u odeljenju za informacije i kulturu, Govt. Republike Kine u 2010.
  • Postigao je 2. mesto na veoma prestižnom takmičenju fotografija u znak podrške „miru“ koji su organizovali Helenska republika, Ministarstvo kulture i turizma, Vlada. Grčke u 2012. godini
  • Serija fotografija pod nazivom „Život – putovanje“ izabrana je i prikazana kao arhivska vrednost u kategoriji „Moderna umetnost“ u najprestižnijem umetničkom muzeju nacije „Indijskoj numizmatičkoj istorijskoj i kulturnoj istraživačkoj fondaciji” u Bombaju za potrebe učenja i istraživanja za naučnike iz ove oblasti.
  • Prestižno odlikovanje AFIP (Saradnik Federacije indijske fotografije) i FFIP (Savez federacije indijske fotografije) dobio je 2011. i 2014. godine, od Federacije indijske fotografije.
    Najprestižniji je nosilac počasti kao AFIAP (umetnik Federacije međunarodne umetničke fotografije) i EFIAP (Izvrsnost Federacije međunarodne umetničke fotografije) iz FIAP-a, Rim (Italija), u kategoriji umetnost-fotografija.
  • Godine 2020. postigao je Honor LRPS iz Kraljevskog fotografskog društva, Bristol. On je šesti Indijanac koji ima ovu čast.
  • Global Photographic Union, Grčka mu je dodelila GPU Crovn Honour za svoj izvanredan rad i doprinos u oblasti umetničke fotografije u 2016. godini.
  • Takođe je nacionalni predstavnik GPU-a u Indiji.

Trenutno gospodin Bhattacharia vodi vlastiti institut pod nazivom BENGALSKI INSTITUT ZA FOTOGRAFIJU u Kalkuti od 2011. godine i predaje razne specijalnosti i aspekte fotografije. Trenutno Institut ima više od 500 studenata sa različitim standardima iz gotovo svih slojeva društva. Među njima, skoro 40 studenata profesionalno radi na polju fotografije u raznim oblastima. Mnogi studenti su aktivno uključeni u razne fotografske aktivnosti pod njim i takođe učestvuju u mnogim Salonima i konkursima. G. Bhattacharia provodi brojne radionice, seminare i druge obrazovne aktivnosti za promociju fotografije u Indiji tokom cele godine.

19. avgusta svake godine od 2010. obeležava Svetski dan fotografije promovišući fotografiju kroz izložbe i seminare. On svake godine u januaru na dan osnivanja svog Instituta od 2012. priređuje izložbu fotografija radova svojih studenata pod nazivom „LENSVISION“. G-din Bhattacharia je veoma poznato ime u oblasti suđenja na takmičenjima iz oblasti umetničke fotografije od 2015. godine. Nedavno je završio 50. suđenje. Do danas je ocenjivao skoro 30 Nacionalnih salona i 20 Međunarodnih salona.

Takođe je glavni učitelj Odeljenja za fotografiju, škola Fondacije Budućnost, Kalkuta. Tamo predaje fotografiju od 2 (7 godina) do 10 (15 godina) razreda. Za njega je veoma izazovan posao da nauči tako mlade polaznike u fotografiji. Učenici ove škole su pod njegovim vođstvom osvojili brojne nagrade u fotografiji. Radi kao savetnik za fotografiju u različitim školama i fakultetima u Kalkuti.

Imamo veliku čast da pozdravimo Prof.  Sanjoy Bhattacharia-u u našem Žiri Timu početkom februara 2021, kao sudiju na 5. međunarodnom takmičenju Unlimited Photo 2021, Montenegro.

Pogledajte i uživajte u njegovoj fotogaleriji: