Ciprian Cenan – Priča o rodnom mestu

Zahvaljujući predusretljivosti i ljubaznosti tima rumunskog foto – časopisa FOTO4All, posebno Cristini Tinti, Senior Uredniku, imamo čast da predstavimo opus pojedinih  umetnika fotografije iz susedne Rumunije.

Ciprian Cenan je entuzijasta fotograf iz Rumunije, iz sela Zau de Cimpie u srednjoj Transilvaniji.

U tom živopisnom mestu je proveo detinjstvo i otkrio lepotu života na selu. Godinama kasnije, on pokušava da ponovo otkrije rodno mesto kroz fotografiju.

© Ciprian Cenan
© Ciprian Cenan

Svoju strast ka fotografiji otkriva 2009. godine i kupuje svoj prvi DSLR fotoaparat. Sa velikim uspehom učestvuje u nekoliko foto-radionica, zajedno sa poznatim fotografima iz svoje zemlje. To veoma utiče na njegove pristupe različitim temama kao što su: ruralna fotografija, pejzaž, apstraktna-minimalna fotografija i portret. Fokusira se na ruralnom području i okolini, ali posećuje i druge oblasti iz zemlje i inostranstva.

© Ciprian Cenan
© Ciprian Cenan

Postaje član foto-kluba “Marks Jozsef” u Tirgu Mures-u 2011. godine i učestvuje na mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz oblasti fotografije, što rezultira brojnim nagradama i priznanjima.

© Ciprian Cenan
© Ciprian Cenan

Učestvovao je i na mnogobrojnm grupnim izložbama.
Počevši od 2009. godine razvija fotografski projekat pod nazivom “Moje selo”, koji obuhvata nekoliko stotina fotografija i predstavlja različite vizure i aspekte rodnog mesta Zau de Cimpie. Do sada, rezultati projekta predstavljaju nekoliko ličnih izložbi i fotografskih albuma.