6 razloga za prelazak sa DSLR na CSC

Fuji transitions
Fuji transitions

1. Manji i lakši


Digitalni SLR fotoaparati koriste ogledalo koje odbijaju svetlost u tražilu sa pentaprizmom, CSC nemaju ogledalo. To im omogućava da budu manji i lakši.
 Očigledno, vaš fotoaparat zauzima manje prostora u torbi i lakši je za nošenje.

CSC vs DSLR
CSC vs DSLR

To znači da postoji veća verovatnoća da ponesete svoj CSC sa sobom gde god da krenete i načinite više fotografija.

Pri tome veličina ne mora da znači kompromis u kvalitetu slike, jer mnogi imaju istu veličinu senzora kao i DSLR aparati.

Sada postoji full-frame, APS – C i Micro 4Thirds format.


2. Tiho i diskretno


Zato što nema ogledalo koje treba da se pomera, CSC je tih i diskretniji nego DSLR. Mogu biti savim nečujan u Silent režimu.
To ih čini idealnim za street i dokumentarnu fotografiju, kada želite da prodjete nezapaženo.

4
DSLR vs Mirrorless

Takođe je veoma korisno za snimanje portreta subjekata koji se stide ili plaše.
Mnogi ljudi pretpostavljaju da su manje kamere “manje ozbiljne”, tako da manje pažnje obraćaju na vas dok snimate i lakše dolazite do kadrova koje želite.

3. Bolji odziv u Live View modu

U Live View modu DSLR fotoaparati pokazuju sliku preko senzora na glavnom ekranu, ali vreme osvežavanje ekrana i autofokus su prilično spori, tako da je teško snimiti bilo šta u pokretu.
Kompakt – sistem kamere samo pokazuju Live View sliku, a proizvođači su mnogo uložili u performanse ekrana i autofokusa.
Micro Four Thirds Fuji, Olimpus i Panasonic marki su posebno dobri u tom pogledu i možete snimati pokretu dok komponujete sliku na glavnom ekranu.

4. Ono što vidite je ono što dobijate


Zbog toga što CSC uvek koriste Live View iz senzora, ekran ili elektronsko tražilo (EVF) uvek pokazuje izbor podešavanja kamere.
Prelaskom na B&W režim, na primer, u mogućnosti ste da pregledate monohromatsku sliku u EVF ili na ekranu.

Ako smanjite ekspoziciju, prikaz je tamniji i sve apsolutno vidite u realnom vremenu pre nego načinite snimak.
Sve je lakše i brže – ne morate da čekate da se slika pojavi na ekranu i da komponujete samo u optičkom tražilu kao kod DSLR-a. Ova sposobnost komponovanja na ekranu uveliko doprinosi većoj kreativnosti u radu.


Na primer, u tražilu na DSLR morate da zamislite kako će slika da izgleda sa odabranim postavkama koje ste primenili. Jedini vaš vodič je vaše iskustvo i iskustvo komponovanja pomerajući sliku u tražilu.
Sa CSC fotoaparatima, međutim, možete da pogledate u tražilo, da vidite da li slika izgleda dobro, ili je svetla ili pretamna, koristeći postavke aparata koje takodje u isto vreme možete da pratite na tražilu ili ekranu.
Takođe možete odlučiti da li da dodate toplinu bojama, balans belog ili kako da u realnom vremenu dok gledate kroz tražilo podešavate efekte filtera. Sve to je odmah vidljivo dok snimate.

I`m making the switch !
I`m making the switch !

5. Više dodatnih funkcija


Live View dizajn CSC-a je omogućio proizvođačima da obuhvate mnoge nove funkcije koje mogu biti od velike pomoći u fotografiji.
Olimpus-ov LiveBulb režim, na primer, omogućava vam da vidite kako se slika stvara u realnom vremenu prilikom dugih ekspozicija na ekranu.

Umesto da izračunavate ili pogodite dužinu ekzpozicije, možete vizuelno sve da procenite i prekinete snimanje u trenutku kada slika izgleda kako ste zamislili.
 Panasonic ima sistem koji omogućava kontrolu uticaja brzine ekspozicije i možete odlučiti koliko zamagljeno ili oštro želite da dobijete svaki pokret u finalnoj slici.
 Proizvođači CSC aparata su brzo prihvatili tehnologije kao što su WiFi i NFC (Near Field Communication) povezivanja i omogućili brzi share na Facebook-u i Twitter-u.

WiFi veza takođe omogućava da se kamera daljinski kontroliše preko smart telefona, sa potpunom vizuelnom kontrolom.
Ovo je veoma korisno kada želite da izbegnete bilo kakvo podrhtavanje prilikom snimanja.

6. Nema pokreta ogledala – Mirror Slap – nema vibracija


Ne morate da brinete o angažovanju ogledala kao kod DSLR u lock-up režimu prilikom snimanja kada želite da izbegnete podrhtavanje kamere.

Constructions compare
Constructions compare

© Od Jeff Meier-a