Singidunum 2015 – izveštaj sa izložbe

29. marta 2015. godine u 18 časova, u prisustvu brojnih zvanica, otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom Prvi međunarodni salon fotografije Singdunum 2015.
Izložba je tematski podeljena u šest segmenta: 4 digitalne teme – Ulica, Pejzaž, Portret i Eksperiment, kao i 2 Print teme – Slobodna u boji i Slobodna monohrom.

Organizator izložbe, Srbija FOTO iz Beograda, obezbedio je pokroviteljstvo Foto saveza Srbije (FSS), Međunarodne organizacije umetničkih fotografa (FIAP), Fotografskog društva Amerike (PSA) i Međunarodnog fotografskog udruženja (UPI).

Na konkurs se prijavilo 329 učesnika sa 4670 fotografija, iz 55 država.
Međunarodni žiri, sastavljen od vrhunskih umetnika fotografije, odabrao je 1532 fotografije od 315 autora iz 54 zemlje.

Otvaranje manifestacije, mameći čarobnim zvucima iz svoje violine, označio je profesor Živojin Velimirović.

Nakon kratkog izlaganja od strane sekretara Prvog međunarodnog salona Singidunum, Dr Nenada Nikolića, imali smo posebno zadovoljstvo da se prisutnim dobitnicima i gledaocima obrati Predsednik Udruženja Srbija FOTO, Ljiljana Vrzić, koja nas je upoznala sa pojedinostima o organizaciji i značaju ove izložbe.  Prisutne je u ime FSS pozdravio Predsednik Skupštine Božidar Vitas, koji je dobitnicima uručio medalje i pohvale.

Čast nam je bila da pozdravimo i  Predsednika umetničkog žirija koji je cenio i birao radove za ovaj Salon, Majstora Fotografije i člana ULUPUDS-a Branislava Strugara.

U galerijskom prostoru Železničkog Muzeja u Beogradu, posetioci su mogli uživati u izloženim printovima najboljih radova koji su primljeni i nagrađeni, kao i u digitalnoj projekciji svih primljenih  i nagradjenih radova.

Za ovu izložbu štampan je vrhunski katalog veličine 21×21 centimetar sa reprodukcijama 164 rada i statističkim podacima o ostvarenim rezultatima svih prijavljenih učesnika.

Manifestacija je okončana koktelom u prijatnoj atmosferi uz razgovor o fotografiji.