Legenda živi – Eve Arnold

Eve Arnold (1912-2012) je američki fotoreporter, prva žena – član Magnum Photos agencije (postala punopravna članica 1957.).

Eve Arnold je rođena u Filadelfiji, u Pensilvaniji, od roditelja imigranata rusko-jevrejskog porekla (Vilijam Sklarski i Bosia Cohen). Njen interes da postane fotograf počeo je 1946. Ona je brzo savladala fotografske veštine i najpoznatija je po portretima glumice Merilin Monro.

Izložba ranije neizlaganih fotografija Merilin Monro bila je prikazana u galeriji Halcion u Londonu u maju 2005.

Merilin je verovala Eve Arnold više nego bilo kom drugom fotografu. Zbog specifičnog pristupa svojim modelima, bliskost sa portretisanim osobama bila je od presudnog značaja za njenu umetnost. Ne samo da je fotografisala VIP poput kraljice Elizabete II i Joan Craford, ona je mnogo putovala širom sveta, fotografišući u Kini, Rusiji, Južnoj Africi i Avganistanu.


Godine 1980., je imala prvu samostalnu izložbu u Bruklin muzeju u Njujorku, na kojoj je predstavila svoj fotografski rad u Kini. Uradila je takođe je  seriju portreta žena američkih predsednika. Živela je u Britaniji, gde je bila važan deo britanske fotografske scene.

Eve Arnold dobija počasnu diplomu doktora nauka Univerziteta Sent Endruz u Škotskoj  i počasnu diplomu doktora Staffordshire Univerziteta. Bila je Majstor Fotograf, Međunarodnog centra za fotografiju u Njujorku.

Eve Arnold je objavila jedanaest knjiga i imala bezbroj izložbi, u Britaniji i inostranstvu:

Unretouched Voman, 1976.
Retrospektiva: 50`s, 1978.
U Kini, 1980.
U Americi, 1983.
Merilin zauvek, 1987.
Merilin Monro. Zahvalnost. Fotografije i tekst Eve Arnold. 1987.
Lični stav: Unutar Barishnikov američkog baleta, 1988.
Sve u jednom danu, Fotografije Eve Arnold – 1989.
Great British, 1991.
U retrospektivi, 1995.
Magna Brava: Ženski Fotografi Magnuma, 1999.

“Našla sam se u povlašćenom položaju fotografa čija je prva pomisao da ima dara za kameru, ali se ispostavilo da je zapravo genije za to.” Eve Arnold