Da li vam se sviđa Instagram?

Instagram
Instagram

Instagram je aplikacija za Mac iOS (od aprila 2012. i za korisnike android uređaja) koja je predstavljena oktobra 2010. godine i koja poput društvene mreže omogućava korisnicima da fotografije napravljene mobilnim telefonom crop-uju (kvadratni oblik tj. odnos strana je 1:1) tako da izgledaju kao stare polaroid fotografije, fotografije snimane aparatom koji odmah izbacije oštampanu fotografiju. Fotografiju je moguće provući kroz 17 filtera + 1 tj. “normal” bez filtera. Ovi filteri ili efekti su verovatno i najzahvalniji za uspeh ove aplikacije, jer daju fotografiji bolji izgled, neku vrstu kreativne dimenzije. Tu je još i okretanje fotografije, uramljivanje, promena osvetljenja i sl.


Tako dobijenu fotografiju je moguće sačuvati na svom telefonu ali i okačiti na server, gde će biti vidljiva svima koje Vas prate, jer je Instagram kao što sam već napomenuo i društvena mreža nalik Twitter-u – imate mogućnost da pratite osobu bez potrebe da i ona Vas prati. Kada pratite nekog na Instagramu, možete da gledate sve fotografije koje osoba deli, ali ta osoba ne vidi fotografije koje Vi postavljate (poput Twittera). Naravno, ukoliko Vas kontaktira i dobije dozvolu onda i ona Vaše fotografije može da pregleda. Fotografije korisnika koga pratite možete da komentarišete i da ih “lajkujete”. Jedna od bitnih opcija je i deljenje fotografija sa ostalim društvenim mrežama kao što je Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr i Foursquare.

Početkom avgusta 2012. godine se pojavljuje verzija aplikacije Instagram za Android uređaje, koja pored ostalog pruža i mogućnost da za napravljenu fotografiju odredite i lokaciju na mapi gde je napravljena takozvani photo map, ali i bolji pregled profila kao i dodatne alatke za obradu fotografije.

Najveću popularnost Instagram je verovatno doživeo u Srbiji pojavom verzije za Android uređaje, jer u Srbiji ipak zvanično još uvek nije moguće nabaviti iPhone. Međutim, odmah nakon pojave aplikacije za Android uređaje, pojavila se vest kako je Facebook kupio Instagram. Instagram krajem jula 2012. je imao preko 80 miliona korisnika koji su postavili preko 4 biliona fotografija (da sa 9 nula) na njihovom serveru. Trenutno je to daleko veći broj korisnika ove sve popularnije aplikacije vezane za fotografiju. Investicija Facebook-a koji je takodje krenuo kao mreža za deljenje fotografija jasno pokazuje koliko ova aplikacija vredi.

U Srbiji i dalje raste broj korisnika i ova društvena mreža je sve više prihvaćena.

Zato ne gubite vreme počnite sa postavljanjem fotografija na Instagram!

Preko Instagrama se preuzima oko 5 miliona fotografija dnevno. Ujedno, ova aplikacija drži rekord, jer je za najkraće vreme stigla do milion preuzimanja.
Mnoge poznate kompanije i svetski političari su članovi Instagram-a.

I na kraju, 10 saveta za korišćenje instagrama:

1. Redovno objavljujte, makar 2-3 puta nedeljno
2. Objavljujte vlastite tj. autentične fotografije
3. Pažljivo birajte filtere i ostale opcije kada postavljate fotografije
4. Pišite kratke, ali atraktivne opise objavljenih sadržaja
5. Koristite mogućnost lokacije
6. Ne zanemarujte važnost i uticaj “hashtagova”
7. Komunicirajte Proaktivno a ne samo Reaktivno
8. Objavljujte sadržaj kada je vaša zajednica najaktivnija
9. Povežite Instagram sa svojim ostalim offline i online odredištima
10.Ne objavljujte na Instagramu ako vaša publika nije tamo ili ako niste spremni za komunikaciju i komentare