“Dani fotografije 2013” u Podgorici

Foto klub “PhotoCG” organizovao je Godišnju izložbu fotografija članova kluba i petu foto radionicu u okviru manifestacije “Dani fotografije 2013”, od 31. oktobra do 3. novembra u Podgorici.
U okviru ove manifestacije klub je održao i prvu Foto berzu aprila ove godine.

31. oktobar, dan za izložbu.
Godišnja izložba fotografija članova Foto kluba “PhotoCG” bila je održana u Galeriji “Art”, na Trgu Republike u Podgorici, počev od 31. oktobra u 20h.
19 članova Kluba je izložio po dve fotografije u Galeriji “Art”. Tema je bila slobodna, pa su svi članovi izložili ono što žele.
Uživali smo posmatrajući predele i lica sa fotografija.

Galerija
Galerija “Art”

1. novembar, dan za izlet.
Trideset pet fotografa iz Foto klubova  iz Skoplja, Leskovca, Niša, Kragujevca, Beograda, Sombora, Doboja i Trebinja, zajedno sa članovima kluba “Photo CG”, obišli su mesta oko Skadarskog jezera, Rijeku Crnojevića, Poseljane i Virpazar. Čarobni krajolik potpuno je, kao prava poslastica, obuzeo fotografe.

Organizator se pobrinuo da izlet teče besprekorno. Uživali smo u svakom trenutku, svakom zalogaju. Sve je bilo precizno isplanirano, valjalo se samo prepustiti ugođajima.

Učesnici manifestacije na izletu
Učesnici manifestacije na izletu

2. novembar, dan za predavanja.
Predavanje Predraga Vučkovića, jednog od najpoznatijih extreme fotografa u svetu, fotografa Red Bull tima, promotera NIKON korporacije, čoveka koji je fotografisao Feliksov skok sa ivice svemira prošle godine, bilo je održano 2. novembra na Ekonomskom fakultetu u sali Mediteran sa početkom u 11h.

“Svi koji dođu biće u prilici i da vide fotografije i čuju iskustva ovog fotografa sa mjesta koja su nedostupna ogromnoj većini ljudi na zemaljskoj kugli, ali i da postave pitanja našem gostu i traže objašnjenje za sve što ih zanima”, rečeno je u saopštenju domaćina.

Ovo četvorosatno predavanje bilo je organizovano u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Podgorici, u okviru Otvorenog amfiteatra ovog fakulteta. Ulaz je bio slobodan.

Prezentacija NIKON opreme održana je u prostorijama Galerije “Art”, na Trgu Republike u 19h.

Firmu NIKON i njihove najnovije proizvode prezentovao je Milan Živković, urednik najpoznatijeg časopisa za kulturu fotografije u regionu REFOTO.

Čuli smo šta ima novo po pitanju NIKON opreme ali, kao i uvek kada je Milan Živković u pitanju, nisu izostali praktični saveti i neposredna atmosfera. Autor je prisutnim fotografima omogućio i da, u improvizovanom studiju, isprobaju NIKONove novitete fotografišući model (pelepu devojku iz publike).

3. novembar, dan za predavanje, analizu fotografija i rastanak.
Predavanje Imre Szaba, koji je fotoaparatom zabeležio dešavanja na našim prostorima poslednjih decenija, fotografa nemačkog časopisa Štern i čoveka koji ima neprocenjivo iskustvo u novinskoj fotografiji, održano je u Galeriji “Art”, na Trgu Republike u Podgorici, u nedelju 3. Novembra u 11h.

Čuli smo veoma zanimljivo predavanje koje je bilo inspirativno za postavljanje pitanja.

Analiza fotografija bila je organizovana u Galeriji “Art” na Trgu Republike u Podgorici u 13.30h.

Dakle, impresije su brojne.

Hvala domaćinima, na čelu sa predsednikom kluba Dejanom Kalezićem, za nezaboravne trenutke i uživanje, koje su nam svojim beskrajnim trudom i pažljivim planiranjem priuštili.

Hvala pravim profesionalcima, Predragu Vulčkoviću, Milanu Živkoviću i Imreu Szabou za sve ono što smo naučili od njih a nadasve na iskrenosti i otvorenosti što je osobina samo onih koji nisu sujetni i surevnjivi, koji svoje bogatstvo neštedimice dele a samim tim ga oplemenjuju.

Pozdrav do nekog novog susreta.
program