Kanalske Impresije István Virag

Izlo┼żba fotografija “Kanalske impresije” otvorena 16.12.2014. u Galeriji D┼żepnog pozori┼íta “Ferenc Berta” u Somboru.

Autor: István Virag

┬ę Istvan Virag
┬ę Istvan Virag

Veoma intrigantno, iznena─Ĺuju─çe, poeti─Źno, istra┼żuje I┼ítvan ine svetove, predele nekih boja nama znanih, a opet druga─Źijih od svega do sada vi─Ĺenog.

Tanano i tiho, prebira umetnik po vodenom svetu, dok se mikrokosmi─Źki predeli ni┼żu, ome─Ĺeni samo njegovom ma┼ítom, koja nam plavi ─Źula i budi nedosanjano, ovaplo─çuje stvarnost.

Ova gozba prepuna ┼żivota, pleni radoznalo┼í─çu umetnika koji nanovo pronalazi ono za ─Źime su mnogi jo┼í u bezizlaznoj potrazi, poja┼ínjava ─Źulnost koju, ponekad, u trenucima osame, te┼íko mo┼żemo da izma┼ítamo.

Spontano, resko, ali s merom, razvija se mimohod obli─Źja i ─çudi vodenog sveta. Raspolo┼żenje na┼íih du┼ía preliva energijom kolorita i oseta, pa gotovo taktilno, zami─Źemo uskim labirintom onog finog unutarnjeg tkanja jedne re─Źite i zrele fotografske impresije. Dopipnuv┼íi ono ┼íto nam I┼ítvan daruje od srca, ─Źinimo ┼íto nam je drago, zastanemo ili pro─Ĺemo, zaigramo se snovima ili nastavljamo da sanjamo, kao deca, ─Źedno, budno i zaneseno u┼żivamo u svakom pogledu, u svakom radoznalom pokretu..

Sre─ça je za sve nas da imamo priliku da otkrijemo jo┼í jedan skroviti kutak iza na┼íih o─Źiju, gde obitavaju oseti – pre─Ĺa┼ínji, oni tek do┼żivljeni, poneki tek zamirisani, koliko da ih prepoznamo netom nego nas kasnije preplave, kada se u mislima vratimo na njegove fotografije.

Taklo nas, zapamtili smo poruku i ─Źekamo, ┼żedni da jo┼í nebrojeno puta ugledamo o─Źaravaju─çi svet Ida, onostranu ─Źulnost tek zapretenih mogila, ┼íto pokolenjima ostaju na polzu i radost, da ih opet, nekada kasnije ponovo otkriju kao nove, sve┼że, savremene, neprolazne.

┬ę Istvan Virag
┬ę Istvan Virag

Neprolazna radost koja pleni nakon svake njegove fotografije, osobine fotografskog ume─ça koje su neobi─Źno retke, a nama, sre─çom, na dohvat pogleda.

Osvrt na somborsku izlo┼żbu forografija nama dragog Istv├ín Viraga.

Nenad Nikoli─ç, Beograd, 18.12.2014.godine.