Olivia Parker – mrtva priroda u fotografiji

© Olivia Parker Studio
© Olivia Parker Studio

Olivija Parker,  (1941 –      )

Pošto je 1963. godine diplomirala  istoriju umetnosti  na Welleslei koledžu, Olivija Parker je započela svoju karijeru kao slikar.

Zaintrigirala se fotografijom 1970. godine.

Kao samouka u fotografiji, ona uglavnom radi fotografije u studiju.
Njene fotografije su u osnovi inspirisane tradicionalnim holandskim, flamanskim i španskim slikarskim stilom 17. veka.


Smatra da je fotografska umetnost i kreacija  stalno otvorena arena,  upravo zbog suštinskih osobina ovog savremenog medija, što je bitno razlikuje od slikarstva.

Ona kaže da je izraz klasičnih ideala forme upravo “mrtva materija”,  jer objekti koje ona bira da fotografiše, živi ili mrtvi, odaju sve krucijalne znake života. Njene fotografije nagone posmatrače da stalno procenjuju njihovo značenje, tako  da nikada zaista ne mogu da definišu gde je tačka na fotografiji gde bi se pogled odmorio.

Imala više od stotinu samostalnih izložbi u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu, a njeni radovi su izloženi u nekoliko velikih privatnih, korporativnih i muzejskih kolekcija. Izlagala je na Institutu za umetnost u Čikagu, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Muzeju lepih umetnosti u Bostonu i Međunarodnom muzeju fotografije George Eastman House. Objavljene su tri monografije o njenom radu (Godine i New York Graphic Society).

Mrtva priroda je jedna od redjih tema u fotografiji i pravo je zadovoljstvo pronaći ovakvog umetnika.

Da li Vam se dopada – procenite sami!