5 saveta za korišćenje stativa



1 – Recite zbogom zamućenim snimcima

Naravno, kada planirate da fotografišete vaše prijatelje na ulici, možda neće biti dovoljno vremena za postavljanje stativa. Pejzaži, s druge strane, zahtevaju više pripreme i vredi odvojiti vreme za podešavanje kadra. Zašto koristiti stativ kada možete ručno držati kameru? Korišćenjem stativa u mogućnosti ste da zadržite svoju postavku ISO vrednosti na minimumu i dobijete najbolji mogući kvalitet slike po pitanju šuma i oštrine. Upotrebljivi opseg ekspozicije opada zajedno sa ISO vrednostima i zato je potrebno da aparat bude stabilan. Svaki objektiv ima idealan otvor blende na kojem daje najbolje rezultate. Vrlo često, stativ je jedini način da se to postigne, pogotovo ako svetlost nije savršena. Čitav spektar: blenda / ekspozicija / ISO i sve njihove kombinacije postanu dostupne, bez obzira da li koristite moćan DSLR ili mali kompakt aparat.

2 – Igrajte se sa zamućenjima

U jednom koraku, mi smo se koristeći stativ otarasili slučajnog zamućenja. Fotografije se ne nazivaju  “kadrovima” bez razloga, one uspevaju da izdvoje pokret na sceni i da ga zamrznu u večnosti. Tu se pojavljuju dugačke ekspozicije. Kada eksponiramo duže  (ponekad i mnogo duže) od sekunde, voda se pretvara u mlečni tok, noćna svetla automobila ostavljaju neverovatne svetlosne šare, ljudi koji se kreću dobijaju fantastične oblike, nekada polako isčezavaju ili jednostavno potpuno nestaju.
3 – Uhvatite nevidljivu svetlost

© Hiroshi-Sugimoto-U.A.-Walker-Theatre-New-York-1978
© Hiroshi-Sugimoto-U.A.-Walker-Theatre-New-York-1978

Naše oči su loši senzori i slabo registruju pojedine delove spektra. Stativ omogućava duge ekspozicije u potpunom mraku, kada naše oko ne registruje dešavanje, blenda otvorena na nekoliko minuta čini da se novi svet pojavljuje, svetao, šaren i potpuno neočekivan.

4 – Testirajte afinitet sa HDR

Jedini način da efikasno uradite HDR je da koristite stativ, pre nego auto bracketing opciju. Preporučujem da podignete ogledalona DSLRu ako imate veoma duge ekspozicije i  da izbegnete vibracije izazvane kretanjem zatvarača.

5 – Istražite zapanjujući svet makro fotografije

© Luc Viatour
© Luc Viatour

Samo stativ dozvoljava strpljenje i preciznost potrebnu za većinu makro snimaka, makro fokusiranje će jedino uspeti uz maksimalno korišćenje stativa i omogućava jednostavno kadriranje i fokusiranje. Ako je stativ previše nestabilan ili lagan, okačite nešto teško da visi sa sredine ka zemlji, često puta je sasvim dovoljno.