Refleksija u fotografiji

Pod pojmom refleksije u fotografiji se podrazumeva fotografija koja je nastala kao odraz – refleksija u ogledalu ili putem bilo koje druge povr┼íine koja deluje kao ogledalo.

Refleksije┬á su veoma bitni kreativni delovi fotografije, s dobrim razlogom – prisutne su svuda u na┼íoj okolini┬á i mogu proizvesti izobilje razli─Źitih efekata – od spektakularnih simetri─Źnih zalazaka sunca, do sablasnih┬á portreta┬á na povr┼íini prozorskog stakla.
Korišćenje refleksije je jedna od najpopularnijih i najmoćnijih tehnika u fotografiji.

Vodene površine

Odraz na vodenoj povr┼íini je vrovatno naj─Źe┼í─çi tip refleksije u┬á fotografiji, bilo u prirodi ili u sredini koju je ─Źovek sam osmislio i aran┼żirao.

Spektakularne fotografije oblaka koji se reflektuju na vodi, plene  dvostrukom lepotom simetrje.

Refleksija nije nu┼żno u fokusu teme odre─Ĺene fotografije. Fokus na slici mo┼że biti ne┼íto sasvim drugo, dok sama refleksija pru┼ża suptilnu, jednostavnu pozadinu.
Vreme oko svanu─ça i sumrak, je najtipi─Źnije za takve kreativne poduhvate i to s dobrim razlogom: ne samo da ─çe voda verovatno biti mirna, nego ─çe boje i oblaci na nebu tako─Ĺe imati tendenciju da se vi┼íe dramatizuju.

Pro┼íetajte parkom u va┼íoj blizini… Potra┼żite zanimljivie siluete, kombinacije svetlosti i senke, odraze u baricama nakon k┼íe…

U savremenom svetu stakla i ─Źelika postoji mno┼ítvo ve┼íta─Źkih reflektuju─çih┬á povr┼íina. Sunce i olujni oblaci izgledaju fantasti─Źno na staklenoj povr┼íini solitera.┬á Mnoge od tih povr┼íina ponekad samo delimi─Źno reflektuju sliku, ┼íto predstavlja nebrojene mogu─çnosti za eksperimente sa refleksijama.

Fotografski pogled u oblasi refleksije objektivno odra┼żava oba “sveta” – preklapanjem stvarnih povr┼íina i povr┼íina koje su samo odraz nekog drugog objekta. Neiscrpni medijum nestvarnih, apstraktnih efekata .

Eksperimentišite površinama koje daju refleksije oko vas.

Verujte da ┼íetnja kroz gradsku okolinu ili prirodu mo┼że biti veoma plodonosna.

no images were found


no images were found