Dani omladinske fotografije u Somboru 2013.

USPEÅ NA SMOTRA MLADIH FOTO STVARALACA IZ SRBIJE I INOSTRANSTVA

Pod patronatom Foto saveza Srbije, a  u organizaciji Foto kino video kluba “Rada Krstić”, u Somboru su od 8. do 10. novembra održani Dani omladinske fotografije.

U okviru ove tradicionalne smotre mladih stvaralaca upriliÄena je 32. omladinska izložba fotografije Srbije i 3. meÄ‘unarodna omladinska izložba fotografije.

UÄesnici  Dana Omladinske Fotografije u Somboru
UÄesnici Dana Omladinske Fotografije u Somboru

U kategoriji A (autori do 16 godina) konkurisalo je 95 autora sa 465 radova, od kojih je selektor izložbe MF FSS Geza Lenert izabrao 159 radova od 75 autora. U kategoriji B (autori od 16 do 21 godine) prispela su 343 rada od 57 autora, a selektor je izabrao 122 rada od 45 autora.

U međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji A od devet autora prispelo je 47 radova, a primljeno je 28, a u kategoriji B od 11 autora prispela su 52 rada, a primljeno je 30 fotografija.

Od domaćih autora, u kategoriji A prvu nagradu za fotografiju dobila je Anja Stojković (Leskovac), druga nagrada  pripala je Jeleni Lakić (PanÄevo), a treća Amandi Patocs (Utrine). Pohvaljeni su radovi Ors Poborai  (Mol), Klare Gajić (Despotovac) i Milice Mitić (Ivanovo). Kolekcija Milana Stamenkovića (BaÅ¡aid) odnela je prvu nagradu, drugom je nagraÄ‘ena Andrijana JoÅ¡ić (Ivanovo), trećom Jovana Blagojev (Ivanovo). Pohvalu je zaslužila NataÅ¡a Pavlović (Leskovac).

Dodela nagrada
Dodela nagrada

U kategoriji B prva nagrada je pripala Jeleni Kostić (Beograd), druga Ani Milinković (Valjevo), treća Kseniji Bogdanović (PanÄevo). Pohvaljeni su Stefan Stević (Valjevo), Natalija Jovanović (Odžaci) i AnÄ‘ela Borić (Beograd). Prva nagrada za kolekciju pripala je Nemanji TaÄiću (Obrenovac), druga Miroljubu Miladinoviću (Beograd), treća Lórántu Csákány-u (Subotica). Pohvaljeni su radovi Natalije LupÅ¡ić (VrÅ¡ac), Vanje Jovanović (Leskovac) i Stefana Podunavca (MedveÄ‘a).

U međunarodnoj konkurenciji, u A kategoriji prvu nagradu zaslužila je Nikolina Radonjić (Prnjavor, BiH), drugu Anđela Riđešić (Trebinje, BiH), treću Kitty Kovács (Baja, HU). Pohvala je dodeljena Staši Božinovskoj (Bitola, BJR Makedonija). Za kolekciju je prvu nagradu dobio  Dario Korolija (Kumanovo, BJR Makedonija).

U kategoriji B prvu nagradu dobio je Ilce Blaževski (Bitola, BJR Makedonija), druga je pripala KreÅ¡imiru Strahonji (Osijek, Hrvatska), treća MiloÅ¡u TonÄevskom (BJR Makedonija). Pohvaljen je rad Darka Grundlera (Osijek, Hrvatska) i Thafyne Raisse (Brazil). Najboljom kolekcijom proglaÅ¡eni su radovi Katarine OpaÄak (Osijek, Hrvatska), drugu nagradu dobila je Milica Michelle (Prnjavor, BiH), treću Tomislav Safundžić (Pleternica, Hrvatska).

U okviru programa Dani omladinske fotografije održano je nekoliko veoma uspešnih radionica i zanimljivih predavanja.

Sombor Dani Omladinske Fotografije - Radionica Portret
Sombor Dani Omladinske Fotografije – Radionica Portret

Foto radionicu na temu Portret vodio je Goran Tesanović, student treće godine Akademije umetnosti Novi Sad ,  a na temu Modna fotografija govorio je Dimitrije Nedeljković, student Äetvrte godine Akademije umetnosti Novi Sad, obojica sa odseka Fotografija.

Sombor Omladinska Radionica okom kamere kolege IÅ¡tvana Viraga
Sombor Omladinska Radionica okom kamere kolege IÅ¡tvana Viraga

Inspirativna i korisna bila je i foto radionica PraktiÄan rad – snimanje u studiju. Veliko zanimanje vladalo je i za predavanje Milice Walker Tepavac na temu USA – umetnost i biznis.

Sombor Omladinska Radionica okom kamere kolege IÅ¡tvana Viraga
Sombor Omladinska Radionica okom kamere kolege IÅ¡tvana Viraga