Treći Samit fotografa ex Jugoslavije

Foto klub “Leskovac”, klub sa izuzetnom tradicijom, pokazao se kao srdačan i nadasve dobar domaćin i organizator. Samit je protekao u radnoj i prijateljskoj amosferi. Precizan program je vodio učesnike iz jedne teme u drugu.

Tema ovogodišnjeg Samita su mladi – rad sa mladima, unapređenje programa za mlade i mogućnosti za saradnju vezanu za te programe.

Učesnici III Samita ex Jugoslavije u Leskovcu
Učesnici III Samita ex Jugoslavije u Leskovcu

U četvrtak uveče, 10.10.2013. godine, pristigli fotografi iz Ex Jugoslavije, družili su se u Kulturnom centru u prostorijama kluba do kasnih večernjih sati.

Od 8 časova ujutro, sledećeg dana, učesnici su krenuli na izlet. Posetili su živopisni Caričin grad kod Lebana. Prijatne časove su proveli fotografišući i družeći se.

Posle svečanog ručka u Lebanima, u Leskovačkom Kulturnom centru otvorena je izložba mladih autora. Izložbu je, uz prigodnu uvodnu reč, otvorio Goran Švabić.

Nakon toga, održana je panel diskusija: „Mladi i fotografija“, gde su učešće uzeli predstavnici istaknjutih klubova za rad sa mladima: Branko Milešević, predsednik foto kluba „Rada Krstić“ iz Sombora; Milorad Milićević predsednik Udruženja Regiona Srbije i Zoltan Bisak, predsednik foto kluba „Dunavac“ iz Ivanova.

Oni su učesnicima prezentirali dinamiku i metodiku rada sa mladima, ukazali na postignute rezultate, kao i na  planove za buduće projekte tog izuzetno značajnog  segmenta i nerazdvojnog  programa svakog klubskog rada u domenu fotografije
.
U Večernjim satima pred prepunom salom, Doc.mr Ivana Tomanović, predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, održala je predavanje na temu „Jezik nove fotografije“. Posle predavanja učesnici su uzeli učešće u kreativnoj diskusiji o fotografiji.

Nakon toga je otvorena Medjunarodna izložba fotgrafije, kojoj je prisustvovao i otvorio Predsednik opštine Leskovca. Diskusij o fotografiji se nastavila do kasnih večernjih sati uz svečanu večeru, koju su priredili ljubazni domaćini.

Narednog dana, na celodnevnom izletu, ušesnici Samita su imali priliku na načine nezaboravne fotografije u Kanjonu reke Vučjanke. Pauzu su pravili samo za ručak.

Nizale su se impresije, domaćin se postarao da sve funkcioniše besprekorno.
ex yu
Uveče su predstavnici klubova predstavili svoj rad. Govorili su predstavnici Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Iznedrile su se neke nove ideje za buduću saradnju… Diskusija je nastavljena u ugodnoj atmosferi, uz večeru, do kasnih sati.

U nedelju, 13.10. 2013. posetom „Crvenom selu“, selu paprike,  Lokošnici, završen je treći Samit fotografa ex Jugoslavije.

Pri  rastanku, oni koji to ranije nisu učinii, razmenili su brojeve telefona i adrese uz nadu i obećanje za neko skoro viđenje i ostvarenje plodne saradnje na polju fotografije.