Dubinska oštrina u fotografiji

Dubinska oštrina

Dubinska o┼ítrina (engl. depth of field) predstavlja udaljenost izme─Ĺu najbli┼że i najdalje ta─Źke koja na fotografiji izgleda o┼ítro.
Sve ono ┼íto se nalazi izvan polja dubinske o┼ítrine (ispred najbli┼że o┼ítre ta─Źke ili iza najdalje o┼ítre ta─Źke) podle┼że odre─Ĺenom stepenu zamu─çenja. ┼áto se objekat nalazi dalje od polja dubinske o┼ítrine, to ─çe on na fotografiji biti mutniji.
Dubinska o┼ítrina zavisi od me─Ĺusobne udaljenosti objekata na fotografiji, fokusa i otvora blende.

Slika: Prvi plan je zamu─çen (ograda), srednji plan je o┼ítar (ptica), dok je zadnji plan tako─Ĺe zamu─çen. Polje dubinske o┼ítrine je veoma kratko, taman dovoljno da obuhvati pticu, ali ne i ono ┼íto se nalazi ispred ili iza nje.
dof
─îemu slu┼żi dubinska o┼ítrina?
Zamislite da se nalazite na bazaru prepunom sveta i ┼íarenih predmeta, i ┼żelite da slikate neku osobu. Velika ┼íansa je da ─çe se lice te osobe neminovno utopiti u ┼íaroliku pozadinu. Me─Ĺutim, vi ┼żelite da na njemu bude akcenat, da izdvojite lice iz pozadine. To ─çete najbolje posti─çi ako na fotografiji lice bude savr┼íeno o┼ítro, a pozadina zamu─çena.
Ili, recimo, ┼żelite da slikate neku gra─Ĺevinu, ali se ispred nje nalaze neki kontejneri, parkirani automobili ili ne┼íto sli─Źno ┼íto ne ┼żelite na fotografiji. U tom slu─Źaju ┼żelite da gra─Ĺevina (koja se nalazi u drugom planu) bude o┼ítra, a kola i kontejneri (koji su u prvom planu) budu zamu─çeni.
Ukoliko fotografi┼íete niz predmeta koji se nalaze na razli─Źitim udaljenostima od vas, dubinska o┼ítrina vam omogu─çava da izdvojite neke od njih. Oni predmeti koji se nalaze u polju dubinske o┼ítrine bi─çe o┼ítri, dok ─çe ostali biti zamu─çeni.

Slika: Prvi plan (ograda) je zamućen, dok je sve iza njega oštro.
dof1
Kakav je fotoaparat potreban za dubinsku oštrinu?
Kompaktni digitalni fotoaparati veoma se slabo snalaze sa dubinskom oštrinom. Poluprofesionalni aparati mogu da daju veoma dobre rezultate, a profesionalni su najbolji za igranje sa dubinskom oštrinom.

Kolika dubinska oštrina nam je potrebna?
Malo polje dubinske o┼ítrine zna─Źi da je o┼ítar samo mali deo onoga ┼íto aparat vidi. Ovo nam je potrebno kada ┼żelimo da izdvojimo jedan predmet iz niza me─Ĺusobno malo udaljenih predmeta.
Veliko polje dubinske o┼ítrine zna─Źi da je o┼ítro gotovo sve ┼íto aparat vidi. Ovo koristimo kada slikamo pejza┼że, ─Źiji su delovi me─Ĺusobno jako udaljeni, a ┼żelimo da sve bude o┼ítro – i drve─çe nedaleko od nas, i planina daleko na horizontu.

Kako se posti┼że dubinska o┼ítrina?
Kada ka┼żemo da je ne┼íto u fokusu, to zna─Źi da ─çe to ne┼íto biti o┼ítro na fotografiji. Na digitalnim fotoaparatima, fokus vidimo u obliku jednog ili vi┼íe pravougaonika koji nam na ekranu pokazuju ┼íta ─çe biti o┼ítro. Obi─Źno fokusiramo tako ┼íto dugme za fotografisanje pritisnemo do pola, sa─Źekamo da se pojavi pravougaonik (ili pravougaonici) koji ozna─Źavaju ┼íta je u fokusu, a zatim dugme pritisnemo do kraja.
Radi pojednostavljivanja, mo┼żemo re─çi da se polje dubinske o┼ítrine prostire 1/3 ispred i 2/3 iza objekta koji se nalazi u fokusu.

Slika: Ljudi u pozadini su mutni, ali bilo bi dobro da su jo┼í mutniji, da se stapaju u jednu mutnu pozadinu portreta u prvom planu. Me─Ĺutim, ova fotografija snimljena je kompaktnim fotoaparatom, koji se slabo snalazi sa dubinskom o┼ítrinom. Mo┼że da je izvu─Źe u izvesnoj meri, ali ne o─Źekujte previ┼íe.
dof2
Dubinska oštrina zavisi od tri stvari:
1) me─Ĺusobna udaljenost objekata
2) ┼żi┼żna daljina objektiva (= zum)
3) otvor blende
┼áto je drugi objekat bli┼że fokusiranom objektu, ve─ça je ┼íansa da ─çe se nalaziti u polju dubinske o┼ítrine, te da ─çe i on biti o┼ítar.
Što je zum veći, polje dubinske oštrine je kraće. Recimo, u pomenutom primeru fotografisanja osobe na bazaru, ukoliko jako zumiramo tu osobu i ukoliko je ona u fokusu, sve ono ispred i iza nje će biti zamućeno.
Što je blenda otvorenija (manji f-broj), polje dubinske oštrine je kraće.
Ako ┼żelimo kratko polje dubinske o┼ítrine (izdvajamo jedan objekat, a sve ispred i iza njega je mutno) treba da:
1) što više otvorimo blendu,
2) ┼íto ja─Źe zumiramo taj objekat,
3) pazimo da neposredno ispred ili iza objekta koji ┼żelimo da izdvojimo (dakle na maloj udaljenosti od njega) nema drugih objekata.
Ta─Źka 3) ne zavisi toliko od onoga koji fotografi┼íe, ali ta─Źke 1) i 2) mogu se posti─çi otvaranjem blende i zumiranjem objekta koji ┼żelimo da izdvojimo.
Ako ┼żelimo duga─Źko polje dubinske o┼ítrine (na fotografiji je sve o┼ítro – prvi, drugi i tre─çi plan)) treba da:
1) što više zatvorimo blendu (što manji f-broj)
2) koristimo što manji zum.

Slika: Grana u prvom planu je zamu─çena, dok su jabuke i trava u fokusu. Tako smo granu, koja nam se nalazi mnogo bli┼że, u─Źinili sporednom na fotografiji.

dof3