Martin Chambi – miris Anda

© Martin Chambi
© Martin Chambi

Martin Chambi (1891-1973) je bio Peruanski fotograf rođen u Coaza, na severu Titikaka u Peruu. Smatra se jednim od najvećih umetnika američke fotografije.

Priznat je po svojim fotografijama koje ga čine svedokom dubokih društvenih potresa u Peruu tog vremena. On verno oslikava istorijsko i etničko poreklo, prikazuje agrarno i urbanuo društvo u peruanskim Andima.

U ranoj mladosti napušta rodni Puno i počinje avanturu koja ga transformiše u profesionalnog fotografa.

Priča o Martinu Chambi počela je u rudniku, na visinama Carabaia, kada je video prvi put fotoaparat. Interesovanje za učenje o rukovanju “čarobnom kutijom koja zamrzava vreme“, dovela ga je da radi u studiju “Mak T. Arekuipa Fotograf Vargas“.


Kada je naučio tehniku razvijanja i osnove fotografske kompozicije i rada u studiju, on osniva svoju fotografsku firmu u Kusku. Martin Chambi stiže u Kusko, drevnu prestonicu Inka, najbogatiji i najlepši pre Kolumbovski grad, koji doživljava demografski oporavak nakon dramatičnog opadanja broja stanovnika.

Chambi je medjunarodno priznat, ostavljajući nam lični uticaj i pečat možda najviše od svih peruanskih, pa i latinoameričkih fotografa.
Martin Chambi-ove fotografije razotkrivaju društvenu složenost Anda. One nam svedoče direktno iz srca brdskog feudalizma, zemlje veleposednika, sa svojim slugama i konkubinama, kolonijalnim povorkama, ali i skrušenim, pijanim i slabim pojedincima. Chambi-jeve fotografije prikazuju sve: svadbe, proslave, prve komune; pijanstvo i siromaštvo, javne događaje.

Zato, Chambi postaje simbolično fotograf njegove rase, transformiše predstavu čoveka sa Anda, njegovu milenijumsku melanholiju, večno zanemarivanje, pretvarajući njegov suštinski Peruanski, ljudski, “Vallejo – bol” u istinski i univerzalni.

Chambi kaže: “Čitao sam da misle da u Čileu starosedeoci južnoameričkih naroda nemaju kulturu, da nisu civilizovani, da su intelektualno i umetnički inferiorniji u odnosu na evropski beli narod. Umetnička dela su grafička svedočanstva koja govore više od reči. Zastupam moju rasu i moji ljudi će govoriti kroz moje fotografije“. – Martin Chambi , 1936

Ima mnogo da se nauči od Martina Chambija. On je definitivno neko na koga se treba ugledati ukoliko želite ili se već bavite fotografijom.

Jedan od retkih koji zna kako da ispriča celovitu priču u samo jednoj fotografiji.

To je Martin Chambi.