Kanalske Impresije István Virag

Izložba fotografija “Kanalske impresije” otvorena 16.12.2014. u Galeriji Džepnog pozorišta “Ferenc Berta” u Somboru.

Autor: István Virag

© Istvan Virag
© Istvan Virag

Veoma intrigantno, iznenađujuće, poetično, istražuje Ištvan ine svetove, predele nekih boja nama znanih, a opet drugačijih od svega do sada viđenog.

Tanano i tiho, prebira umetnik po vodenom svetu, dok se mikrokosmički predeli nižu, omeđeni samo njegovom maštom, koja nam plavi čula i budi nedosanjano, ovaploćuje stvarnost.

Ova gozba prepuna života, pleni radoznalošću umetnika koji nanovo pronalazi ono za čime su mnogi još u bezizlaznoj potrazi, pojašnjava čulnost koju, ponekad, u trenucima osame, teško možemo da izmaštamo.

Spontano, resko, ali s merom, razvija se mimohod obličja i ćudi vodenog sveta. Raspoloženje naših duša preliva energijom kolorita i oseta, pa gotovo taktilno, zamičemo uskim labirintom onog finog unutarnjeg tkanja jedne rečite i zrele fotografske impresije. Dopipnuvši ono što nam Ištvan daruje od srca, činimo što nam je drago, zastanemo ili prođemo, zaigramo se snovima ili nastavljamo da sanjamo, kao deca, čedno, budno i zaneseno uživamo u svakom pogledu, u svakom radoznalom pokretu..

Sreća je za sve nas da imamo priliku da otkrijemo još jedan skroviti kutak iza naših očiju, gde obitavaju oseti – pređašnji, oni tek doživljeni, poneki tek zamirisani, koliko da ih prepoznamo netom nego nas kasnije preplave, kada se u mislima vratimo na njegove fotografije.

Taklo nas, zapamtili smo poruku i čekamo, žedni da još nebrojeno puta ugledamo očaravajući svet Ida, onostranu čulnost tek zapretenih mogila, što pokolenjima ostaju na polzu i radost, da ih opet, nekada kasnije ponovo otkriju kao nove, sveže, savremene, neprolazne.

© Istvan Virag
© Istvan Virag

Neprolazna radost koja pleni nakon svake njegove fotografije, osobine fotografskog umeća koje su neobično retke, a nama, srećom, na dohvat pogleda.

Osvrt na somborsku izložbu forografija nama dragog István Viraga.

Nenad Nikolić, Beograd, 18.12.2014.godine.