Fotografski haiku – Michael Kenna

Michael Kenna je rođen u Vidnes-u, u Engleskoj, 1953.godine.

Jedan je od petoro dece potekao iz radničke – katoličke porodice u Irskoj. U početku je težio da uđe u sveštenstvo, ali njegova strast i ljubav prema umetnosti ga odvode u Banburi, u School of Art, gde je studirao slikarstvo, a potom i fotografiju.

Kasnije je pohađao London College of Printing i počeo da radi kao fotograf i umetnik. Preselio se u San Francisko 1977. godine gde je bio veoma iznenadjen velikim brojem umetničkih galerija u gradu. To mu je omogućilo da unovči svoj rad i San Francisko od tada postaje njegov drugi dom.

© Michael Kenna
© Michael Kenna

Rad Michael Kenna-e se često se opisuje kao zagonetan, graciozan i potresno lep, nalik japanskim pejzažima. Kenna je prvi put posetio Japan 1987.godine i bio potpuno opčinjen izgledom zemlje. Tokom godina putovao je širom Japana i fotografisao. Od ove foto-avanture nastala je knjiga o Japanu. On opisuje ovaj rad, “više kao haiku, a ne kao prozu“; njegov rad je na fotografijama ispisan kao u toj kratkoj pesničkoj formi.

Kenna je fotografisao često u zoru ili u noćnim satima, sa dugim ekspozicijama i do 10 časova. Kenna kaže: “Sa dugim ekspozicijama možete fotografisati i ono što ljudsko oko nije u stanju da vidi“.

Njegovi printovi su prikazani na brojnim izložbama širom sveta i čine stalnu postavku mnogih muzeja, galerija i biblioteka, Biblioteka u Parizu; Muzej dekorativnih umetnosti u Pragu; National Galleri of Art, Vašington; Viktorija i Albert muzej, u Londonu. Kenna je takođe dosta komercijalno radio za velike klijente kao Volvo, Rolls Roice, Audi, Sprint, Dom Perignon.

Od 18 knjiga sa njegovim je fotografijama, koliko je do danas objavio, Japan zauzima počasno mesto.