Najuspešniji domaći autor Salona Senka 2014 – Branislav Backović

© Branislav Backović
© Branislav Backović

Branislav Backović

Poznat pod pseudonimom Backo, rođen u Loznici 1951. godine.

Član je Foto sekcije”Karadžić”iz Loznice od osnivanja 1980. godine, od kada se bavi izlagačkom i umetničkom fotografijom sa povremenim pauzama. Učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi i salona umetničke fotografije u zemlji i inostranstvu (pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije i međunarodnih fotografskih asociacija FIAP, PSA, UPI, ISF i dr).

Na fotografskim salonima i izložbama umetničke fotografije osvojio je više od 70 nagrada, diploma, medalja, raznih priznanja, sertifikata i pohvala.

Takođe je ispred FSS učestvovao na svetskim fotografskim bijenalima umetničke fotografije u sastavu nacionalne selekcije Srbije.


Do sada je imao šest samostalnih izložbi i više digitalnih projekcija fotografija. U poslednjih osam godine je aktivan izlagač, bio je rangiran je 2011. i 2012. godine među deset najuspešnijih izlagača u Srbiji.

Interesovanja u fotografiji su mu lajf, portret, strit-lajf, reportaža, panorama urbanih motiva, pejsaži, sportska i eksperimentalna fotografija kao i fotografija sa pravoslavnim motivima.
Fotoreporter je beogradskih “Večernjih novosti” od 2001. godine, koje su mu objavile više hiljada fotografija u svojim izdanjima. Fotografije su mu publikovane u mnogim domaćim i stranim listovima, turističkim časopisima, publikacijama, sportskim listovima, u domaćim i stranim monografijama i ilustracijama za knjige, kataloge, kalendare, razglednice, kao i fotografije velikih formata za sajamske štandove, bilborde i dr.

Bio je urednik fotografije u “Lozničkim novostima” i turističkom časopisu “AŠ”.
U Omladinskom centru u Loznici pri kancelariji za mlade vodi školu fotografije pod nazivom”Kroz objektiv mladih” koju podržava Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije. Njegove fotografije mogu se videti na društvenim mrežama i više sajtova na Internetu.

Član je Foto saveza Srbije gde ima umetničko zvanje KMF (kandidat majstor fotografije), kao i međunarodne fotografske asociacije FIAP (Federation Internationale de l’Art photographique), gde ima titulu umetnika fotografije – Artiste FIAP (AFIAP).