John Clang – Andy Warhal singapurske fotografije

© John Clang

John Clang je fotograf i vizuelni umetnik.

Rođen je kao Ang Choon Leng u Singapuru, stekao nadimak 1990. godine, kasnije preuzeo naziv Clang.

Naime, ranih 90-ih, kao jednom singapurcu, bilo mu je izuzetno teško da obezbedi kontakte na lokalnom nivou. Međutim, kada se predstavljao kao Clang, ljudi su bili zaiteresovani da ga upoznaju, misleći da je iz Evrope. Godine 1999. preselio se u Njujork.

Prva njegova izložba, kada je imao 20 godina, bio je duo – šou na kontroverznom (sada nepostojećem) Singapur ART GROUP 5th Passage Artists.


Godine 2001., imao je svoju prvu samostalnu izložbu u Diane Von Furstenberg Fondaciji, u Njujorku. Od tada je učestvovao u više od 20 grupnih međunarodnih izložbi. Njegova umetnička postavka je u stalnoj kolekciji u singapurskom Art Museum-u, a njegova umetnička dela prikupljaju privatni kolekcionari iz celog sveta.

Vizionar u pravom smislu te reči, Clang nastavlja da radi u mediju fotografije uz gromoglasno odobravanje kritičke javnosti. Zapanjujuće je iznijansiran, a ipak jednostavan i dubok; ove naizgled “Slike svetovnog” izdižu Clang-a sa ravni običnog postojanja, cure pukotinama naše kolektivne svesti.

Izjava umetnika:

Svetovno i opšte me privlači – imam afinitet za predmete u bliskoj vezi sa svakodnevnim životom. Zapravo, rezoniram u harmoniji sa predmetima iz svakodnevnog života. Često radim na gradskim i savremenim temama, bilo da je to grad ili njegovi stanovnici.

Zaintrigiran suptilnim promenama u mojoj sredini, pronalazim odgovarajuće promene svojih osećanja i misli. Dakle, moje fotografije su poetski odraz mene samog, kao odgovor na promene u nijansama mog okruženja.

U serijama poput Silhouette/Urban Intervention (Black Tape), Strangers, Time, Out of Context, Beijing/NYC, Remembering Strangers, My Twilight Window i Self-reflection, borim se sa pitanjima otuđenja i intimnosti u urbanom prostoru; pratim raseljavanje poznatih gradskih objekata, istražujem moj osećaj identiteta i mesta u ovom svetu.

Moj opus je kao lični vizuelni dnevnik, dokumentuje moj umetnički razvoj i kritički način razmišljanja.

Duboko i lično me zanimaju teme sećanja, identiteta i čežnje, života u inostranstvu, jer sam godinama odvojen od svoje porodice. Mnoge od mojih serija pokazuju moj unutrašnji pejzaž i naraciju emocionalnih konflikata. U seriji “Erasure and Guilt” istražujem strahove kada razmišljam o smrti voljene osobe i krivicu razočaran ljubalju. Istraživanja identiteta takođe mogu biti veoma razigrana i provokativna – kao što se vidi u seriji “Beon Sleeps” and “Me and Friends”.

Na kraju krajeva, dobra fotografija je ona koja nas suočava sa sopstvenim postojanjem.
Ona pronalazi stranca koji stoji pored nas, u intimnom krugu našeg života. To jedini lepotu i neobičnost oko nas u jedan pojam. Ona povezuje. Dobra fotografija čini sve ovo. Pogledajte intervju koji je načinila Sally Clarke sa J. Clangom:

Intervju sa J. Clang-om