Jan Soudek – Nemilosrdna ambicija u fotografiji

Jan Soudek je jedan od najsavremenijih čeških fotografa  i jedan od napoznatijih umetnika fotografije u svetu. Ima preko 400 samostalnih izložbi, a njegove fotografije su uvrštene u najpoznatije svetske kolekcije.

Rođen je u Pragu 1935., Soudek je ostvario svoj san da postane fotograf. Samosvestan i nezavistan, kao zarobljenik komunističkog režima, radio je kao fotograf godinama u podrumu svoje kuće.

Savladao je fotografiju u potpunosti, oslobodivši svoj kreativni delirijum, svoju indignaciju: mentalnu požudu, požudu ljubavi i telesnog. Kroz svoje crno-bele fotografije predstavio je intrigantnu, grotesknu erotiku na svojim aktovima. Njegove fotografije istažuju više snove nego stvarnost.

Njegove fotografije slave ljudsku prirodu od sedamdesetih godina prošlog veka, a 1977. počinje da radi kolor: ljudska bića – žene, očeve, majke, decu, adolescente. Prolaznost vremena, rođenje i smrt.

Devedesetih godina autentični elementi rukovode njegovu imaginaciju: ljubav i mržnja, lepota i ružnoća, mladost i starost. Sve to u životinjskoj agresivnosti predstavljenih motiva.

“Bio jednom jedan čovek koji je radio u fabrici od šest ujutro do 3 popodne. Živeo je u podrumu kroz čiji prozor je mogao videti zamagljeni, zatvoreni prostor. Taj čovek je bio Jan Soudek i imao je malo više od bicikla kojim je išao na posao i starog aparata Flexaret 6×6. Njegov najvredniji potencijal je bila i jeste njegova enormna energija i nemilosrdna ambicija”

(Christiane Frickeová, o JAN-u SAUDEK-u)