Izložba – Prvi međunarodni salon fotografije Senka

14. novembra 2014. godine u 19 časova, u prisustvu brojnih zvanica, otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom Prvi međunarodni salon fotografije Senka.
Izložba je tematski podeljena u četiri segmenta: Senka, Crveno, Slobodna u boji i Slobodna monohrom.

Organizator izložbe, Srbija FOTO iz Beograda, obezbedio je pokroviteljstvo Foto saveza Srbije (FSS), Međunarodne organizacije umetničkih fotografa (FIAP), Fotografskog društva Amerike (PSA) i Međunarodnog fotografskog udruženja (UPI).

Na konkurs se prijavilo 335 učesnika sa 4696 fotografija, iz 64 države.
Međunarodna žiri, sastavljena od vrhunskih umetnika fotografije, odabrao je 1449 fotografija od 303 autora iz 60 zemalja.

Otvaranja manifestacije, mameći čarobne zvuke iz svoje violine, označio je profesor Živojin Velimirović.

Nakon kratkog izlaganja od strane sekretara Prvog međunarodnog salona Senka, Dr Nenada Nikolića, prisutne je u ime UŽU i FSS pozdravio Božidar Vitas, istakavši da je u višestrukoj ulozi: kao domaćin ovog divnog prostora, u ime Udruženja umetnika Železnice Srbije, kao predsednik skupštine Foto saveza Srbije i kao delegat ove izložbe.

Zadovoljstvo da prisutnim dobitnicima uruči osvojene medalje i pohvale, pripalo je predsedniku Udruženja Srbija FOTO, Ljiljani Vrzić.

U galerijskom prostoru Svečanog salona glavne železničke stanice u Beogradu, posetioci su mogli uživati u digitalnoj projekciji svih primljenih radova kao i u izloženim printovima najboljih radova koji su nagrađeni medaljama.

Za ovu izložbu štampan je vrhunski katalog veličine 21×21 centimetar sa reprodukcijama 175 radova i statističkim podacima o ostvarenim rezultatima svih prijavljenih učesnika.

Manifestacija je okončana koktelom u prijatnoj atmosferi uz razgovor o fotografiji.