Priče kroz staklene ploče – Edward Reeves

FOTO – ARHIVA ZA PRIMER
Priredila: Elizabeth Roberts

© Edward Reeves Studio
© Edward Reeves Studio

Edvard Reeves Studio u Saseksu u Engleskoj izgrađen je 1855.godine i veruje se da je najstariji foto studio na svetu, koji radi u kontinutetu od osnivanja. Imamo priliku da uđemo u trag, ne samo istorije jednog grada, već i da sagledamo istoriju komercijalne fotografije. Sve to je sada na izložbi “Priče viđene kroz staklene ploče”, koja je deo tekućeg Brajton Photo Bijenala.

© Edward Reeves today
© Edward Reeves today

Biti četvrta generacija fotografa u jednom studiju, smeštenom u istoj zgradi gde je osnovan i počeo sa radom, samo po sebi je neobično. Međutim, kada je otkriveno da je Rivsova porodica čuvala skoro svaku fotografiju od 1858., interesovanje je počelo da raste…

© Edward Reeves
© Edward Reeves

Edvard Rivs arhiva je pažljivo održavana od 1858. do danas.
Zgrada sa desne crkve je mesto gde je porodična firma počela i nastavlja da radi.

Svakako jedinstven u Velikoj Britaniji, vrlo verovatno jedinstven u Evropi, a možda i u svetu, Edvard Reeves foto-arhiva ima veoma poseban značaj. Pedantno vođena, zajedno sa papirnom dokumentacijom i katalogizacijom od 1858. godine i danas je u vlasništvu Tom Reeves-a, praunuka Edvard Reeves-a.


On nastavlja da vodi porodični posao u Leves High ulici, gde je od samog početka.
Arhiva sadrži oko 105.000 staklenih ploča – negativa, oko 100.000 filmskih negativa i digitalnih fajlova.

Danas je oživela zahvaljiujući naučnici Brigitte Lardinois.

Ona je zamenik direktora Istraživačkog centra fotografije i arhivskog materijala na Univerzitetu umetnosti u Londonu i viši naučni saradnik za fotografijiu na Londonskom koledžu za komunikacije (ona je takođe bila 10 godina direktor kulturne rubrike u Magnum-u u Londonu). Idealno  je kvalifikovana za ovaj poduhvat.

“Očigledno ima dosta interesovanja za arhivu tokom vremena, ali Tom nije bio voljan da dozvoli nikome da to ispituje. Drago mi je da je sada pristao, uglavnom zbog toga što sam predložila holistički pristup. Dolazim iz akademske pozadine i ne radim za dilere ili druge zainteresovane strane”.

© Edward Reeves signature
© Edward Reeves signature

Savetujući se sa vodećim svetskim konzervatorima stakla, Brigitte-in plan se nije bazirao na digitalizaciji staklenih ploča i umesto toga, počinje sa dokumentacijom na papiru.


“Fotografske ploče su uvek čuvali na istom mestu i na istoj temperaturi, a zidovi su debeli – čak i danas ne postoji centralno grejanje”, objašnjava Brigitte.
“U knjigama su numerisani sadržaji i odgovaraju kutijama u kojima se čuvaju ploče. Takođe imaju dosta drugih informacija koje će biti neverovatno korisne kada dospeju u bazu podataka”, objašnjava ona.

© Edward Reeves Archive
© Edward Reeves Archive

“Polovina fotografija su portreti – tako da možete pratiti generacije kroz arhivu – ali ono zbog čega sam izuzetno fascinirana je da druga polovina fotografija predstavlja život u Luisu još od 1850. godine pa do današnjih dana. Na kraju će sve to ići online i ljudi će biti u mogućnosti da uđu u trag svojim rođacima i istoriji njihovih kuća”.

Ove jeseni će biti prvo predstavljanje dela materijala iz arhive.
“To će biti deo Brighton Photo Bijenala, pod naslovom “Priče viđene kroz staklene ploče”, koji odražava takmičenje osnovano u Leves-u 1870. godine za najbolji izlog”, kaže Brigitte.

Cilj je da se pokažu fotografije originalnih prodavnica i života na ulicama između 1850. i 1970. godine”.

Izložba će biti tokom oktobra i obećava bogat istorijski i fotografski pristup.

Za više informacija posetite : bpb.org.uk