Korišćenje svetla u fotografiji

Korišćenje svetla u fotografiji može da bude odlučujući faktor u tome da li će fotografija biti dobra ili loša. Kada koristite kameru da automatski bira blendu i brzinu zatvarača, ono što kamera zapravo radi je da koristi ugrađen svetlomer i meri koliko svetla se reflektuje na fotoaparat. Ali to ne znači da je samo to potrebno.

Takođe bi trebalo razmišljati o uglu pod kojim ulazi svetlo, kakve senke želite i da li želite da koristite blic (blic služi i da osvetli predmet ako imate zaista svetle pozadine).

Ako snimate noću, možete da napravite sve vrste izvanrednih efekata: kao svetla u pokretu, slike sa mesečinom ili siluete. Ovo su samo neki od primera.


© Dimitry Laudin
© Dimitry Laudin

Ugao pod kojim pada svetlost pažljivo treba razmotriti uvek kada želite da postignete poseban efekat.
Senke mogu biti veoma moćne jer dodaju dubinu fotografiji i ističu kolorit.

Ako koristimo prednje osvetljenje lik će verovatno biti preeksponiran, dok će kod pozadinskog osvetljenja lik biti samo tamna silueta.

Briljantan deo nekih dobrih fotografija je karakteristika da se zapravo vide zraci svetlosti.

Siluete su još jedan zanimljiv primer korišćenja svetlosti. Način na koji dobijamo siluete je da osvetlimo objekat iz pozadine.

Ako nastavite da eksperimentišete sa različitim načinima korišćenja svetlosti, otkrićete da možete da dobijete veoma interesantne rezultate.

Duže ekspozicije, pružaju mnogo fascinantnih mogućnosti korišćenja svetla.

Richard Schneider