Šta je NAS drajv?

Do 24 TB personalnih multimedijalnog prostora
• 1080p Full HD video Transcoding on Fly
• Istovremeno Multi – Channel streaming
• DLNA® – Certified Media Server
• 1,6GHz Dual-Core CPU sa Floating Point Unit
• Preko 112,45 MB / s za čitanje, 101,21 MB/s upisa
• Running on Sinology DiskStation Manager ( DSM )

Skladištenje, zaštita i dostupnost sredstava su uvek bili problem za rad fotografa.

Pitanja skladištenja digitalnih podataka su složena i prevazilaze samo o rizik od mehaničkog kvara ili potpuni gubitak Back- up-a je nesumnjivo suštinska komponenta svakog ko radi sa digitalnim foto datotekama.

Posebno što se arhiva neminovno širi sve više, data je mpgućnost da dele slike, često na više platformi.
Prvobitno razvijen za druge primene, NAS (Netvork Attached Storage) disk ili NAS server, u stvari, idealan je i odgovara zahtevima mnogih koji ozbiljno rade u oblasti fotografije.

Prvenstveno, ovi diskovi su specijalno dizajnirani za čuvanje i serviranje fajlova veoma brzog vremena pristupa podacima. NAS disk je pogodan način za deljenje datoteka na više računara. NAS disk ili server sadrži više čvrstih diskova smeštenih u “kontejnere” da olakšaju RAID (Redundant Arrai of Independent Disk).

Za razliku Rack disk back-up sistema, NAS uređaji su relativno kompaktne samostalne jedinice i postaju sve više pristupačne krajnjim korisnicima. Idealni za rukovanje velikeim količinama podataka i još važnije, multimedijanih podataka, kao što su video i fotografije.

Počev od modela koji odgovaraju i dizajnirani su za mala i srednja preduzeća, model DS1813 + je u drugoj kategoriji i obezbeđuje dosta prostora za širenje kapaciteta, posebno kada je 4K već u najavi. Fotografi koji koriste kamere sa senzore veoma visoke rezolucije (kao što je Nikon D800 ili digitalne sisteme srednjeg formata) DS1813 + može biti povezan do osam HDD jedinica za dodatno skladištenje, povećavajući kapacitete do 48 TB.

Pored toga, eksterni diskovi mogu biti povezani preko dva USB 3.0 i četiri USB 2.0 porta. Alternativno, dva eSATA porta omogućavaju proširenje dajući do 90 TB prostora za skladištenje. Ukupno osam Ekpansion Drive sistema može izgledati predimenzionirano, ali skladištenje fotografija raste veoma brzo, tako da isplati unapred misliti na dovoljno prostora. Omogućeno je da se upotrebi Hibrid RAID array.

Dual – core Intel Atom procesor i proširenje RAM kapaciteta (do 40 GB) omogućiće da uređaj DS1813 + može da isporuči do u proseku 352,39 MB/sekundi čitanja i 211,88 MB/sekundi upisa.

Samo smo zagrebali po površini kako sve može da se koristi NAS disk, ali dovoljno da ilustruje fleksibilnost i sposobnost ovih uređaja.