Tajna Vivian Maier

“Pa , pretpostavljam da ništa ne bi trebalo da traje zauvek. Moramo da napravimo prostor za druge ljude. To je točak i morate da idete do kraja. Tada neko drugi dobije istu priliku da ode do kraja i tako u krug .”  Vivian Maier

Vivian Maier (1. februar 1926. – 21. april 2009.) je bila američki “strit fotograf” rođena u Njujorku . Iako je rođena u SAD, provodi u Francuskoj veći deo svoje mladosti. Vratila u SAD 1951. godine i počela da radi kao dadilja, čime se bavila do kraja života.

U slobodno vreme , Vivian je uživala u fotografiji. Dosledno fotografisanje tokom pet decenija, rezultiralo je  zaostavštinom od preko 100.000 negativa, od kojih je većina nastala u Čikagu i Njujorku.

Negde 1949., dok je još boravila u Francuskoj, Vivijan je načinila prve fotografije. Njena prva kamera je bila skromna Kodak Brownie, amaterski fotoaparat sa samo jednom brzinom zatvarača, bez kontrole fokusa i blende.

Godine 1952. Vivijan kupije Rolleiflex kameru i ispunjava svoju fiksaciju u punom obimu.

Godine 1956., seli se u Čikago, radi u mračnoj komori, koju je smestila u svoje kupatilo. To joj je omogućilo da sama razvija rolne crno-belih filmova. Ranih sedamdesetih, prinuđena je da napusti razvijanje filmova, jer je radila kao dadilja i selila se od porodice do porodice.

Rolne nerazvijenog filma su počele da se nakupljaju.

Bilo je to vreme kada je Vivian odlučila da se prebaci na fotografije u koloru, uglavnom na Kodak Ektachrome 35-milimetarskom filmu, koristeći Leica IIIc i razne druge nemačke SLR foto aparate.

U 1980. godini Vivien se suočava sa finansijskim stresom. Ponovo se rolne Ektachrome filma nagomilavaju. Negde krajem 1990-ih sve do prvih godina novog milenijuma, Vivijan odlaže kameru i drži svoje stvari u skladištu  u kome pokušava da preživi u siromaštvu. Sa oskudnim sredstvima, fotografije u skladištu su postale izgubljena sećanja, sve dok negativi nisu prodati zbog neplaćanja kirije 2007. godine na aukciji. Bilo je nekoliko kupaca, a glavni medju njima je bio Džon Malof.

Godine 2008. Vivian je pala na ledu u centru Čikaga. Iako se očekivalo da se potpuno oporavi, njeno zdravlje je počelo da se pogoršava i smeštena je u starački dom. Preminula kratko nakon toga, u aprilu 2009. godine , ostavljajući iza sebe ogromnan arhivski opus u oblasti fotografije…