Žena kao božansko biće – na fotografijama Bojana Petrovića

Bojan Petrović-Bokac. Rodjen 01.01.1983. god.

Živi, radi i stvara u Paraćinu.

Vlasnik je jednog od najprestižnijih Frizerskih salona za muškarce u gradu.

Svoje prve korake, kao fotograf, napravio je: 2002-2004. godine, koristeći potpuno običan analogni foto aparat, dok ozbiljnije ulazi u taj svet 2010. godine, kupovinom svog prvog DLSR aparata.

Član je Foto Kino Kluba Paraćin i Foto Saveza Srbije, gde je nosilac F1 zvanja. U 2013-toj dobija i medjunarodno zvanje AFIAP.

Nalazi se na listi 10-najuspešnijih autora u Srbiji za 2012-tu godinu.

Učestvovao na preko 130 kolektivnih izložbi, uglavnom sa FIAP patronatom, u oko 25 zemalja, gde je nagrađen sa preko 80 medalja i pohvala u 11 različitih zemalja, od kojihje najznačajnija: FIAP Gold medalja na konkursu “16th International Exhibition of Photography – Sri Lanka”.
Najdraža nagrada mu je FIAP Bronze medalja na konkursu “14th International Biennial Zena Strakonice- Czech Republic”.


Održao je dve samostalne izlozbe, prvu u svom rodnom gradu Paraćinu, dok je drugu otvorio na poziv Foto Kluba Kozjak u Kumanovu i tu izlozbu istice kao svoj najveći uspeh do sada.

Pored izložbene fotografije vrlo često radi i komercijalnu fotografiju za firme u zemlji i inostranstvu, modnu fotografiju, političke kampanje i Wedding book-ove… na taj nacin finansira svoj kreativni rad.

Svoju strast prema ženi, kao najdivnijem božanskom bicu, uspeo je da spoji sa fotografijom, koja je okupirala u potpunosti njegov zivot.

Pravac u fotografiji koji predstavlja kao svoj prvi izbor, je fine art nude.

Radeći isključivo sa potpuno običnim devojkama i ženama, ne placenim modelima, teži da sazna više, upozna osobu sa kojom saradjuje, sa ciljem da sto bolje prikaže karakter tih osoba na svojim fotografijama, kroz emocije, boje na njihovim telima, slikanje svetlom. Ponekad jednostavno prikaže lepotu samu po sebi.

Sve to sa ciljem da Vama, posmatračima njegovih dela, približi ono sto je doživeo u dugim razgovorima sa tim osobama, kao i svoja razmišljanja, osećanja u trenutku kada su fotografije nastajle.