Teme Konkursa

Generalne odrednice

Radovi moraju biti bazirani na fotografiji (slike dobijene ure─Ĺajima koji rade na principima foto senzitivnosti).
Slanjem radova u─Źesnik potvr─Ĺuje autorstvo rada i dozvoljava reprodukovanje dela ili celog rada u svrhu promovisanja izlo┼żbe bez ikakve nadoknade.
Ovim se omogu─çava organizatoru postavljanje radova u maloj rezoluciji na veb sajtu.
Organizator ne snosi odgovornost za zloupotrebu ili kršenje autorskih prava.
Fotografije mogu biti modifikovane elektronski ili na drugi na─Źin, od strane autora uz o─Źuvanje osnovnog motiva fotografisanja koji mora biti dominantan.

1) Refleksija

(u boji ili monohrom)

Fotografija koja je nastala kao odraz – refleksija u ogledalu ili putem bilo koje druge povr┼íine koja deluje kao ogledalo.

Ako ste ikada videli bilo kakav odraz sa neke vodene povr┼íine (jezero, barica) kao fotograf sigurno niste odoleli, a da to ne zabele┼żite kamerom. Na idealno mirnim vodenim i drugim povr┼íinama mogu se videti odrazi gradjevina, ljudi, pejsa┼ża i proizvesti zanimljive, ─Źak apstraktne prizore. Takodje, kao primer dajemo razli─Źite odraze na staklu, metalu, izlozima, bazenima – ─Źak i ugla─Źani delovi automobila mogu reflektovati interesantne slike vredne da se fotografi┼íu.
S nestrpljenjem o─Źekujemo va┼íe radove i bezgrani─Źnu ma┼ítovitost svega ┼íto predstavlja kreativnu refleksiju na va┼íim fotografijama.

2) Priroda

(u boji ili monohrom)

RPS/PSA/FIAP definicija fotografija prirode
Ograni─Źena je na kori┼íc╠üenje fotografskog procesa koji prikazuje sve grane istorije prirode, osim antropologije i arheologije, na takav na─Źin da dobro informisana osoba mo┼że da identifikuje materijal i potvrdi verodostojnost prezentacije. Fotografska pri─Źa i poruka mora biti vi┼íe vrednovana vi┼íe od piktorijalnog kvaliteta, ali se u svakom slu─Źaju podrazumeva visok nivo tehni─Źkog kvaliteta fotografije. Ljudski elementi ne smeju biti prisutni, osim kada ljudski elementi predstavljaju sastavni deo pri─Źe ili ┼żivotinje kao ┼íto su sove ili rode, prilago─Ĺene okru┼żenju modifikovanom od strane ljudi, ili gde su ljudski elementi u situacijama koje prikazuju prirodne sile, kao ┼íto su uragani ili talasi. Nau─Źni bendovi, nau─Źne oznake ili radio ogrlice na divljim ┼żivotinjama su dozvoljene. Fotografije ljudskih stvorenih hibridnih biljaka, gajenih biljaka, divljih i doma─çih┬á ┼żivotinja ili montirani primerci na fotografiji nisu prihvatljivi, jer svaki oblik manipulacije menja istinitost fotografske slike.
Tehnike koje dodaju, uklanjaju, zamenjuju, pomeraju likovne elemenate su dozvoljene. Tehnike koje poja─Źavaju prezentaciju fotografije bez menjanja likovnog sadr┼żaja, ili bez izmene sadr┼żaja originalne scene, dozvoljene su, uklju─Źujuc╠üi HDR. Tehnike koje uklanjaju elemente na fotografiji kao ┼íto su pra┼íina, digitalni ┼íum ili filmske ogrebotine su dozvoljeni. “Stich” fotografije nisu dozvoljene. Sve dozvoljene korekcije moraju delovati prirodno. Boja slike se mogu konvertovati u re┼żimu sivih tonova crno-belo. Infrared fotografije nisu dozvoljene.

3) Slobodna

(kolor)

U ovu temu spada veoma raznovrstan sadr┼żaj koga karakteri┼íe savremena produkcija fotografije u svetu. Tematski su tu uklju─Źeni fotografski radovi iz nekoliko velikih tematskih celina:

  • pejza┼ż (klasi─Źni i eksperimentalni)
  • boje, oblici, senke
  • portret
  • radovi u ─Źijem sadr┼żaju dominira zanimljiv detalj sa bitnim zna─Źenjem i senzitivitetom
  • kreativna istra┼żivanja koji ─Źine novi dokument, odra┼żavaju fotografsku misao i senzibilitet vremena
  • makro i mikro svet koji nas okru┼żuje
  • fotografije iz svakodnevnog ┼żivota, kao i harmonija ambijenta i ┼żivota koji se tu odvija
  • ┼żivi svet u svim svojim modalitetima i pojavnosti

4) Slobodna

(monohrom)

U ovoj temi u tematskom smislu, sve kao i u prethodnoj temi, ali svedeno u monohromatske okvire.

FIAP Definicija crno bele fotografije:
Crno bela fotografija pokriva podru─Źje od crne do bele sa raznim nijansama sive. Crno bela fotografija tonirana u jednu boju tako─Ĺe spada u ovu kategoriju imo┼że se reprodukovati u katalozima izlo┼żbi pod patronatom FIAP-a kao crno bela. Sa druge strane, crno bela fotogafija koja je delimi─Źno tonirana ili joj je dodata jedna boja se smatra kolor fotografijom i svrstava se u kategoriju kolor fotografije.
Ovakva fotografija mora biti reprodukovana kao kolor reprodukcija u katalogu.

PSA Definicija crno bele fotografije:
Crno-bela fotografija tj. monohromatska fotografija je definisana prisustvom ne vi┼íe od jedne boje i mo┼że biti bilo koja pojedina─Źna boja u svim njenim nijansama.