Senka 2015 – izveštaj sa izložbe

16. novembra 2015. godine u 18 časova, u prisustvu brojnih zvanica, otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom Drugi međunarodni salon fotografije Senka 2015.
Izložba je tematski podeljena u šest segmenta: 4 digitalne teme – Senka, Makro, Priroda, Religija, kao i 2 Print teme – Slobodna kolor i Slobodna monohrom.

Organizator izložbe, Srbija FOTO iz Beograda, obezbedio je pokroviteljstvo Foto saveza Srbije (FSS), Međunarodne organizacije umetničkih fotografa (FIAP), Fotografskog društva Amerike (PSA) i Kraljevskog Udruženja Fotografa (RPS) i Međunarodnog fotografskog udruženja (UPI).

4

Na konkurs se prijavilo 236 učesnika sa 3140 fotografija, iz 55 država.
Međunarodni žiri, sastavljen od vrhunskih umetnika fotografije, odabrao je 982 fotografije od 212 autora iz 55 zemalja.

Otvaranje manifestacije, mameći čarobnim zvucima violina, označili su profesor Živojin Velimirović i profesor Nenad Mendelson.

6

Prisutne je, svojim nadahnutim govorom,  pozdravio Gospodin István Virág, koji je otvorio izložbu.

Gospodin István Virág
Gospodin István Virág

Imali smo posebno zadovoljstvo da se prisutnim dobitnicima i gledaocima obrati Predsednik Udruženja Srbija FOTO, Profesor Ljiljana Vrzić, koja nas je upoznala sa pojedinostima o organizaciji i značaju ove izložbe.

Umetnik fotografije Gospodin Pantelija Ilić prima medalju od Predsednice Srbija FOTO Prof. Ljiljane Vrzić
Umetnik fotografije Gospodin Pantelija Ilić prima medalju od Predsednice Srbija FOTO Prof. Ljiljane Vrzić

Čast nam je bila da pozdravimo direktora Muzeja Gospodina Nenada Vojčića, Predsednika umetničkog žirija koji je cenio i birao radove za ovaj Salon, Majstora Fotografije i člana ULUPUDS-a Gospodina Branislava Strugara, kao i uvažene umetnike fotografije koji su bili članovi žirija – Gospodina Istvána Virága i Gospodina Zorana Pavlovića.

Gospodin Nenad Vojčić, direktor Muzeja Železnice Srbije
Gospodin Nenad Vojčić, direktor Muzeja Železnice Srbije.

U galerijskom prostoru Železničkog Muzeja u Beogradu, posetioci su mogli uživati u izloženim printovima najboljih radova koji su primljeni i nagrađeni, kao i u digitalnoj projekciji svih primljenih  i nagradjenih radova.

Za ovu izložbu štampan je vrhunski katalog veličine 21×21 centimetar sa reprodukcijama umetničkih fotografija i statističkim podacima o ostvarenim rezultatima svih prijavljenih učesnika.

Predsednik Nadzornog odbora FSS  i umetnik fotografije Gospodin Božidar Vitas, Gospodja Tomka Vitas i umetnik fotografije Milan Marković
Predsednik Nadzornog odbora FSS i umetnik fotografije Gospodin Božidar Vitas, Gospodja Tomka Vitas i umetnik fotografije Milan Marković

Manifestacija je okončana koktelom u prijatnoj atmosferi uz razgovor o fotografiji.