Marc Riboud – strast bliska opsesiji

Mark Riboud je francuz, rodjen 1923. godine, svetski poznat fotograf poznat po svojim snimcima sa dalekog istoka. Na Velikoj izložbi u Parizu 1937. godine, izložio je svoje prve radove. Od 1945. do 1948. studira inženjering i radi u fabrici, ali je ubrzo napustio ovaj posao i počeo primarno da se bavi fotografijom.

Marc Ribaud Manuscript
Marc Ribaud Manuscript

Seli se u Pariz, gde je upoznao Henri Cartier-Bresson-a, Robert Capa-u, i David Seimour-a, osnivače Magnum Photos-a. 1953. postao je član te organizacije i iste godine objavio svoju čuvenu fotografiju slikara koji stoji na konstrukciji Ajfelovog tornja u Life Magazine-u.

Od 1955. putuje širom Bliskog istoka, Avganistana i Indije, gde je ostao godinu dana. Tada postaje jedan od prvih evropskih fotografa koji odlaze u Kinu. Nakon tri meseca provedenih u SSSR-u 1960. godine, prati pokret nezavisnosti u Alžiru i zapadnoj Africi.

© Marc RiboudIzmeđu 1968. i 1969. godine, bio je jedan od retkih fotografa kome je dozvoljeno da putuje u južni i severni Vijetnam.

On radi tada iskonsku antiratnu sliku “flower power”, koju je snimio u Vašingtonu, 1967. Godine 1976. postao je predsednik Magnum-a, ali je dao ostavku tri godine kasnije kako bi još više putovao.

Njegove fotografije su se pojavile u brojnim časopisima, uključujući Life, National Geographic, Paris Match i Stern.

Dobitnik je nagrade Press Club Avards i dobija nagradu za životno delo na Sony World Photography Avards 2009. godine.


Ima veliku retrospektivnu izložbu u Muzeju moderne umetnosti grada Pariza i u Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku. Riboud je postao počasni član Kraljevskog fotografskog društva 1998. godine.

Njegovi radovi su često izlagani u muzejima širom Evrope, kao i u USA, Kini i Japanu. Pogledajte mali deo njegovog bogatog opusa: