Srbija FOTO Refleksija 2015 – sa izložbe

Nagrade Salona Refleksija 2015
Nagrade Salona Refleksija 2015

VeÄeras, 05.juna 2015 godine, u SveÄanom Kraljevskom Salonu ŽelezniÄke stanice u Beogradu, održana je digitalna projekcija i dodela nagrada Srbija FOTO Salona Refleksija 2015.

Ovo je drugi Salon sa temom Refleksije  i Äetvrta Medjunarodna izložba fotografije i nadamo se da će ih biti dosta u budućem periodu.

SveÄano otvaranje - Ljiljana Vrzić i Nenad Nikolić
SveÄano otvaranje – Predsednica Srbija FOTO – Ljiljana Vrzić i Nenad Nikolić

Okupili smo se iz ljubavi prema umetnosti fotografije, volimo da iskušavamo svetlost, osluškujemo i igramo se s njom, provociramo mrak i tamu, jer sve dok ne zaboravimo da se igramo – ima života u nama.

Takodje, posebno nam je zadovoljstvo da projektujemo nagradjene i primljene radove u SveÄanom Kraljevskom Salonu, koji ujedno predstavlja i izložbeni prostor Noći Muzeja grada Beograda i ekskluzivni izložbeni prostor koji je pod zaÅ¡titom spomenika kulture Srbije.

Projekcija digitalnih radova
Projekcija digitalnih radova

Želja nam je da spomenemo sve ono bez Äega ovakvih susreta i ovakve pozitivne razmene osećanja i energije ne bi ni bilo. Zapravo, svi imamo isti cilj – promociju umetnosti fotografije i približavanje ovog veoma popularnog medija svim ljudima dobre volje, kako onima koji se njome već bave i sa njom žive, tako i novim poklonicima ove umetnosti koji lepotu fotografske kreacije tek otkrivaju.

Dodela nagrada
Dodela nagrada

Pri tome mislimo na one koji brižljivo Äuvaju svoju viziju, donose nove umetniÄke forme u oblast kreativne fotografije i ono Å¡to je možda i najvažnije – nesebiÄno dele sve to sa drugima, sledeći na taj naÄin ono Å¡to je i osnovni cilj svakoj umetnosti na planeti.

TakmiÄenje mnogih umetnika fotografije Å¡irom planete i njihovo okupljanje oko zajedniÄkih tematskih celina, predstavlja veliki izazov za svakoga ko se bavi organizacijom i edukacijom u oblasti kreativne fotografije, jer je fotografska umetnost svakako jedan univerzalni jezik umetniÄke komunikacije.

Fotografije iz celog sveta jedine umetnike dobre volje oko zajedniÄkog cilja. Taj cilj, kao  i svaka umetnost Å¡to svojom suÅ¡tinom kazuje, prevazilazi sve nedoumice i Äini harmoniÄnim sve odnose medju ljudima, olakÅ¡ava komunikaciju, ljubavlju i lepotom briÅ¡e sve granice.

Izvinjavamo se prisutnima, znamo je to postala već tradicija, ovoga puta su izostale printane fotografije nagradjenih autora iz tehniÄkih razloga, te molim prisutne da to uvaže i da uživaju u projekcijama. Prvi blok projekcija će biti sa nagradjenim fotografijama, a kasnije i sve ostale pristigle fotografije na Salon.

Prisutne je pozdravila Predsednica Udruženja Srbija FOTO i Predsednica ovog Medjunarodnog Salona Refleksija 2015 – Ljiljana Vrzić, profesor filozofije i sociologije, koja je svojim neizmernim trudom i istrajnošću uÄinila da se ovakva manifestacija ostvari.

ÄŒast nam je da smo mogli da pozdravimo drage goste – umetnike fotografije iz Novog Sada i Valjeva koji su svojim prisustvom dali poseban peÄat ovoj izložbi.

Gospodin Milan Marković prima nagradu
Gospodin Milan Marković prima nagradu
Gospodin Zoran Pavlović i Milovan Ulićević, Predsednik Foto kluba Vojvodina
Gospodin Zoran Pavlović i Milovan Ulićević, Predsednik Foto kluba Vojvodina
U razgovoru - dve Ljiljane
U razgovoru – dve Ljiljane
Gospodin Aleksandar Jovanović prima nagradu
Gospodin Aleksandar Jovanović prima nagradu
Gospodin Jan Valo prima nagradu
Gospodin Jan Valo prima nagradu