Duhovni horizonti umetnika fotografije Božidara Vitasa

Otvaranje izložbe
Otvaranje izložbe “Duhovni horizonti” u Banatskom Brestovcu

U galeriji Doma kulture “4 oktobar” u Brestovcu, 22. maja 2015. godine, otvorena je 115. samostalna izložba fotografija Božidara Vitasa.

Mr. Jasmina Klanica otvara izložbu
Mr. Jasmina Klanica otvara izložbu

Pod nazivom “DUHOVNI HORIZONTI” autor je izložio 54 (četiri i po tuceta) fotografije srpskih manastira i crkava.

Za vreme otvaranja izložbe
Za vreme otvaranja izložbe

Posetioci su imali priliku da se, makar i delimično, upoznaju sa svetom srpskom carskom lavrom manastorom Hilandarom, predstavljenim sa 17 Vitasovih fotografija nastalih višegodišnjim molitvenim posetama ovoj kolevci srpske duhovnosti i pismenosti.

Molitva pred otvaranje izložbe
Molitva pred otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe počelo je molitvom i blagoslovom sveštenika Gorana Klarića, starešine brestovačke crkve Vaznesenja Gospodnjeg (Spasovdan).

U ime domaćina i organizatora izložbe, prisutne su pozdravili gospođa Nena Đurić, direktorka Doma kulture i Srećko Janković, predsednik Foto kluba “Ponjavica”.


Prof Živojin Velimirović muzicira na otvaranju izložbe
Prof Živojin Velimirović muzicira na otvaranju izložbe

U programu otvaranja izložbe profesor Živojin Velimirović svirao je violinu, a Jelica Milentijević je kazivala svoje stihove.
Izložbu je otvorila Mr. Jasmina Klanica, istoričar umetnosti, istakavši: “Inspiraciju za svoje radove Vitas je pronašao još davne 1960. godine kada je napravio prvi snimak tornja Saborne crkve u Sremskim Karlovcima.

Čini se da je tada i rođeno njegovo primarno interesovanje za crkve i svetinje uopšte kao dominantan objekat njegovog interesovanja.

Direktorka Doma kulture i predsednik Foto kluba
Direktorka Doma kulture i predsednik Foto kluba “Ponjavica”

Ako umetnik-fotograf daje jasan emotivni zapis njegove duše na foto papiru onda je to gospodin Božidar Vitas, čini mi se, uspeo u svojim radovima da prenese na posmatrača putem porteta monaha i monahinja koje godinama fotografiše koji ostavljaju najdublji utisak na ljudsku dušu ukazujući na jedan svet potpuno drugačiji od onog u kome mi živimo, lišen materijalizma i brzine današnjeg života, jer su oni tu zapravo čuvari i
nastavljači tradicije stare najmanje devet vekova.


Vitasi sa sveštenikom
Vitasi sa sveštenikom

O svemu tome možda najbolje govori i sama izjava gospodina Vitasa data jednom prilikom:

“Teško je govoriti o tome koji je manastir, od 220 koje sam obišao, na mene ostavio najveći utisak. Svaki manastir ima nešto svoje i svaki čovek, svaki manastir doživljava na drugi način. Mene negde više fascinira arhitektura, negde fragmenti dekorativne plastike, negde krajolik u koji je neki manastir smešten, negde sam čin svečane liturgije. Negde, opet, razgovor sa monasima ili monahinjama. Da ne govorim o svetoj srpskoj carskoj lavri manastiru Hilandaru koji je iznad svih i koji se duboko duhovno i telesno doživljava.

Božidar Vitas
Božidar Vitas

Doživljavajući Hilandar poželeo sam da i prijatelje upoznam, bar donekle, sa kolevkom srpske pismenosti i pravoslavlja te neka moje izložbe, širom Srbije, budu skromni doprinos obeležavanju osam vekova neprekidnog trajanja Svete Srpske Carske Lavre manastira Hilandara i upoznavanju sa zadužbinom Nemanjića na Svetoj Gori Atonskoj.


Vitasi sa sveštenikom
Vitasi sa sveštenikom

Hilandar je za mene duhovno ogledalo u kome sagledavam samoga sebe. Pomaže mi da se promenim, doteram i oplemenim. Boravak u Hilandaru smiruje i ohrabruje, poučava i upućuje, vraća nadu i podiže veru.” Pomoću svetlosti i senke umetnik nas pomoću svog specifičnog načina izražavanja koji spaja zapravo duhovno i svetovno uvodi i približava nam svet Pravoslavlja koji nismo imali mogućnosti da na taj način spoznamo.


Tomka i Božidar Vitas
Tomka i Božidar Vitas

Sam gospodin Vitas je jednom prilikom rekao da se fotografija doživljava, a ne snima, pa samim tim i brojna tematika koju ova umetnost nosi ima i različite društvene funkcije koje ona obavlja pa iz toga proizilazi i njena vrednost kao dokument i istorijski izvor, čini se da je svo svoje višedecenijsko iskustvo i talenat i svoje kompletno stvaralaštvo podredio tome i sam gospodin Božidar Vitas”.

Obraćajući se prisutnima autor je izneo nekoliko najvažnijih činjenica iz bogatog stvaralačkog opusa poigravši se malo i brojkama. Naime, istakao je da ovom zemljom, po promisli Svevišnjeg, hodi već 75 godina, a da se druži sa foptoaparatom 57 godina, (brojke su samo promenile mesto) te da ova izložba ujedno predstavlja i početak obeležavanja ovog nesvakidašnjeg jubileja.

Božidar Vitas se obraća publici
Božidar Vitas se obraća publici

Biranim rečima Vitas se zahvalio organizatorima i svim prisutnim na podršci koju je ovim činom dobio a kao zahvalnost darivao je po jedan svoj izloženi rad domu kulture, foto klubu, svešteniku Goranu Klariću, Srećku Jankoviću, Zdravku Simijonoviću i Jazmini Klanici.


Nakon uspešnog otvaranja izložbe, druženje se nastavilo uz izmenu iskustava, pošalice, dogovore i naravno meze i piće koje su pripremili vredni i gostoljubivi domaćini.

Okupljanje publike
Okupljanje publike
Potpisivanje kataloga izložbe
Potpisivanje kataloga izložbe
Vitas daruje svoje radove
Vitas daruje svoje radove
Posmatrač
Posmatrač
Sa porodicom
Sa porodicom
Biografija
Biografija

Ovde možete pogledati detalje biografije Gospodina Božidara Vitasa

Pogledajte predstavljene fotografije i doživite za tren prelepu atmosferu sa izložbe “Duhovni horizonti” jednog od naših najistaknutijih umetnika fotografije Gospodina Božidara Vitasa