Lu Guang – socijalno angažovana fotografija Kine

© Lu Guang
© Lu Guang

Lu Guang je rođen 1961. godine, u provinciji Zhejiang, u Kini.

Od kada je 1980. godine prvi put držao kameru u ruci, rodila se ljubav prema fotografiji, u vreme kada je bio radnik fabrike u svom rodnom gradu u oblasti Longkang.

Između 1993. i 1995. godine, on uzima časove na Likovnoj akademiji Univerziteta Tsinghua (ranije Centralne akademije lepih umetnosti i zanata) u Pekingu.

Kao slobodni fotograf od 1993., Lu Guang je razvio velike dokumentarne projekte u Kini, sve na sopstvenu inicijativu, sa fokusom na neke od najznačajnijih socijalnih, zdravstvenih i ekoloških pitanja sa kojima se danas suočava njegova zemlja.


Njegov fotografski rad uključuje priče o kopačima zlata, lokalnim rudarima, epidemijama SARS-a, zavisnicima od droge duž kinesko – burmanske granice, sela AIDS-a u provinciji Henan, uticaju pruge Cinhaj- Tibet, industrijskom zagađenju i medicinskim efektima oboljenja šistozomijaza.

Njegov rad o selima AIDS-a osvojio je prvu nagradu u kategoriji savremenih pitanja u World Press Photo konkursu 2004. godine. Foto priču o zavisnicima od droge u južnom Junan-u je izlagao na Visa pour l’ Image iste godine.

Godine 2005. postao je prvi fotograf iz Kine koji će biti pozvan od strane Stejt departmenta kao gostujući naučnik.

2008. godine Lu Guang osvaja nagradu “Henri Nannan” za fotografiju u Nemačkoj.

2009. godine je bio je dobitnik Eugene Smith Memorial fonda, a 2010. osvojio je prestižnu nagradu National Geographic Photography Grant.

Pogledajte jedan mali deo njegovog fotografskog umeća!