Podvodna umetnost fotografije – David Doubilet

© David Doubilet
© David Doubilet

Poznati podvodni fotograf Dejvid Doubilet rođen je u Njujorku 1946. godine.

Kada je imao osam godina, počeo je da se bavi ronjenjem na obalama Nju Džersija. U dvanaestoj godini snima pod vodom, koristeći Brovnie Havkeie kameru.

Diplomirao je na Bostonskom Univerzitetu 1970. Naredne godine, snimio je za National Geographic prve foto-priče kao što je – “Vrt jegulje u Crvenom moru”. Za ovaj časopis je od 1976. godine snimio i objavio veliki broj članaka iz oblasti podvodne fotografije.

Istraživajući svetska mora i okeane, Doubilet je fotografisao u dubinama jugozapadnog Pacifika, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu, Tasmaniji, Škotskoj i na severozapadu Atlantskog okana.


Njegov rad ga odvodi i do slatkovodnih ekosistema, kao što su Bocvana – Okavango Delta i Kanada – St. Lavrence River. Fotografisao je Stingrais, sunđere i uspavane ajkule na Karibima, kao i olupine brodova u južnom Pacifiku, Atlantiku i na Perl Harbor-u.

Autor je više knjiga, kao što su: Light in the Sea, Water Light and Time, The Kingdom of Coral: Australia’s Great Barrier Reef i  Fish Face. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, uključujući i nagradu Sara, Lovell Thomas i Lennart Nilsson nagradu za fotografiju.

Doubilet je član Kraljevskog Fotografskog društva i Međunarodnog ronilačkog društva  “Hall of Fame”.

Živi i radi u Claiton-u, u New York-u.