Refleksija u fotografiji

Pod pojmom refleksije u fotografiji se podrazumeva fotografija koja je nastala kao odraz – refleksija u ogledalu ili putem bilo koje druge površine koja deluje kao ogledalo.

Refleksije  su veoma bitni kreativni delovi fotografije, s dobrim razlogom – prisutne su svuda u našoj okolini  i mogu proizvesti izobilje različitih efekata – od spektakularnih simetričnih zalazaka sunca, do sablasnih  portreta  na površini prozorskog stakla.
Korišćenje refleksije je jedna od najpopularnijih i najmoćnijih tehnika u fotografiji.

Vodene površine

Odraz na vodenoj površini je vrovatno najčešći tip refleksije u  fotografiji, bilo u prirodi ili u sredini koju je čovek sam osmislio i aranžirao.

Spektakularne fotografije oblaka koji se reflektuju na vodi, plene  dvostrukom lepotom simetrje.

Refleksija nije nužno u fokusu teme određene fotografije. Fokus na slici može biti nešto sasvim drugo, dok sama refleksija pruža suptilnu, jednostavnu pozadinu.
Vreme oko svanuća i sumrak, je najtipičnije za takve kreativne poduhvate i to s dobrim razlogom: ne samo da će voda verovatno biti mirna, nego će boje i oblaci na nebu takođe imati tendenciju da se više dramatizuju.

Prošetajte parkom u vašoj blizini… Potražite zanimljivie siluete, kombinacije svetlosti i senke, odraze u baricama nakon kše…

U savremenom svetu stakla i čelika postoji mnoštvo veštačkih reflektujućih  površina. Sunce i olujni oblaci izgledaju fantastično na staklenoj površini solitera.  Mnoge od tih površina ponekad samo delimično reflektuju sliku, što predstavlja nebrojene mogućnosti za eksperimente sa refleksijama.

Fotografski pogled u oblasi refleksije objektivno odražava oba “sveta” – preklapanjem stvarnih površina i površina koje su samo odraz nekog drugog objekta. Neiscrpni medijum nestvarnih, apstraktnih efekata .

Eksperimentišite površinama koje daju refleksije oko vas.

Verujte da šetnja kroz gradsku okolinu ili prirodu može biti veoma plodonosna.

no images were found


no images were found