Eni Libovic – živa legenda fotografske umetnosti

Sa sedištem u New Yorku , Annie Leibovitz je najpoznatija po portretima političkih figura, muzičara i sportista, koji su izlazili redovno u časopisima, modnim magazinima i reklamnim brošurama.

Mnogi od njenih portreta slavnih rok muzičara su postali legendarne fotografije. Poznat primer je njen portret golog Johna Lennona na krevetu sa svojom potpuno odevenon suprugom, Yoko Ono, poslednji portret Lennona pre smrti 1980.

Rođena je u Westport, Connecticut-u, 1949. godine, Leibovitz-ova je dobila Diplomu Lepih Umetnosti, instituta umentosi u  San Francisku, 1971. godine.Nakon toga nastavila je studije zajedno sa fotografom Ralphom Gibson-om.

Godine 1969. živela je u kibucu u Izraelu i učestvovala u arheološkim iskopavanjma na mestu hrama kralja Salomona. Od 1970-1983 bila je slobodni fotograf i glavni fotograf za časopis Rolling Stone. 1975. je radila kao koncert – tour fotograf  The Rolling Stones benda.

Bila je poznati fotograf časopisa Vanity Fair od 1983., a početkom 1990-tih godina osnovala je “Annie Leibovitz studio”, u New Yorku.

Koristeći celo telo, obično zarobljeno usred fizičkog rada, Leibovitz-ova postiže svoj prepoznatljiv efekat i stiče svoj potpuni fotografski identitet i rukopis. Izlaže u SAD-u i Evropi. Godine 1991.,

Nacionalna galerija portreta u Washingtonu, u Eninu čast postavlja retrospektivnu izložbu, koja kasnije biva predstavljena po Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji.

Osvojila je titulu fotografa godine (1984), nagradu ASMP – inovacije u fotografiji (1987). Takođe dobija i Nagradu iz oblasti primenjene fotografije Međunarodnog centra za fotografiju (1990).